وب سایت "نواندیش" در مطلبی به قلم "نوید موسوی" نوشت:
اخیرا گفته می شود درآمد استقلال برای دو سال بعد پیش خور شده است. به نظر نگارنده این موضوع در واقع منفجر شدن بمب های ساعتی استقلال (و پرسپولیس) است. (مطلب بمب های ساعتی استقلال و پرسپولیس کی منفجر می شوند-سایت نواندیش ٤ شهریور ٩٧ را بخوانید-تکرار در انتهای این مطلب)
این در حالی است که استقلال بنا به گفته ملکی رییس وقت هیات مدیره، در زمان آغاز مدیریت امیرحسین فتحی حدود ٣ میلیارد تومان درآمد از اسپانسر بابت درآمدهای مربوط به دوره مدیریت قبلی باشگاه را دریافت کرده بود. از سوی دیگر استقلال حدود ١/٥ میلیون دلار درآمد بابت بازی های آسیایی و جام جهانی و همچنین حدود ٢ میلیون دلار درآمد ناشی از فروش تیام، صیادمنش و مجید حسینی را در دوره فتحی-خطیر کسب کرده بود. اینها جدا از درآمدهای ناشی از اسپانسر و... در دوره مدیریت فتحی-خطیر و سپس سرپرستی خلیل زاده در استقلال است. برای رمزگشایی مشکلات مالی استقلال فارغ از بدهی های چند ده ساله گذشته، مروری بر یادداشتم در ٦ مهر ٩٨ در سایت نواندیش می تواند به روشن شدن بخشی از این ابهامات کمک کند:
عدم نتیجه گیری استقلال در فصل گذشته و فصل جاری در کنار مشکلات عدیده مالی موجب شده تا تمرکز از مباحث فنی به سمت مباحث مدیریتی برود. این مطلب با بررسی مستند از یک رخداد بی سابقه نه فقط در تاریخ باشگاه استقلال، که فوتبال ایران پرده بر می دارد و آن چیزی نیست جز جذب 9 بازیکن خارجی و 5 مربی خارجی تنها در حدود یک سال از مدیریت امیرحسین فتحی و علی خطیر در این باشگاه. طبیعی است که در بحث از مباحث مدیریتی صرفا موضوع نقل و انتقالات بازیکنان و مربیان خارجی طرح می شود و به موضوعاتی چون تغییر کامل تیم استقلال در فصل جاری ناشی از جدایی 15 بازیکن و یا برخی دیگر از موضوعات جنجالی چون درگیری و اختلافات مدیریتی با کادر فنی گذشته و حال و یا بازیکنان پرداخته نمی شود.
نقل و انتقال بازیکنان خارجی استقلال در حدود یکسال گذشته و در دوره مدیریت فتحی و خطیر:
1- جذب الحاجی گرو و فسخ قرارداد در نیم فصل
2- جذب مارکوس نیومایر و فسخ قرارداد در نیم فصل
3- جذب طارق همام و جدایی در پایان فصل
4- جذب گادوین منشا در نیم فصل و فسخ قرارداد در پایان فصل
5- جذب آیاندا پاتوسی در نیم فصل و جدایی در پایان فصل
6- جذب ایسما گونکالوس در نیم فصل و فسخ قرارداد در پایان فصل
7- جذب شیخ دیاباته در فصل جدید
8- جذب هروویه میلیچ در فصل جدید (علی خطیر قبل از جذب این بازیکن استعفا داده بود)
9-جذب بودوروف در فصل جدید
جدول مربوط به نقل و انتقالات بازیکنان خارجی استقلال ٩٨-٩٧
با محاسبه ارز ١٣ هزارتومان که بخشی از مطالبات آنها با ارز ١٥ هزار تومان باقی مانده است:
(و حالا مشخص شده استقلال ١٢٠ هزار دلار بابت ایسما به پاختارکور بدهکار است!)
جذب مربیان خارجی استقلال در حدود یکسال گذشته و در دوره مدیریت فتحی و خطیر:
1- جذب مارتین فورکل به عنوان دستیار جدید وینفرد شفر
(اخراج شفر و دستیارانش به رغم وجود قرارداد و در شرایطی که استقلال در رده دوم جدول قرار داشت)
2- جذب استراماچونی به عنوان سرمربی در فصل جدید (به گفته مدیران وقت قرارداد استراماچونی ٧٥٠ هزار یورو برای سال اول -هر یورو بالغ بر ١٦/٥ هزار تومان- می باشد. با توجه به شکایت استراماچونی استقلال احتمالا باید رقم سال دوم قرارداد او را نیز پرداخت کند)
3- جذب سباستین لئو به عنوان دستیار سرمربی
4- جذب عمر دانزی به عنوان کمک سرمربی
5- جذب مارکو کسر به عنوان کمک سرمربی
(و سپس جدایی همه آنها در پی عدم پرداخت به موقع مطالبات و جذب فرهاد مجیدی با دستیاران جدید)
استقلال در حالی در حدود یکسال، 9 بازیکن خارجی به خدمت گرفته که از زمان تاسیس این باشگاه تاکنون، در مجموع 46 بازیکن خارجی در این تیم توپ زده اند. به عبارت دیگر مدیران کنونی به اندازه بیش از یک ششم کل تاریخ باشگاه استقلال بازیکن خارجی گرفته اند که هر چند بیشتر آنها تنها نیم فصل در این تیم توپ زدند، اما این رکورد قابل توجه و بی نظیری در این باشگاه و فوتبال ایران است.
جدا از مباحث فنی و چرایی این نقل و انتقالات پر تعداد، هزینه های پرداختی برای جذب این بازیکنان، پرداخت به مدیر برنامه های آنها و نیز هزینه های گزاف برای فسخ قرارداد برخی از آنها هزینه های هنگفت میلیون دلاری را به باشگاه استقلال تحمیل و مشکلات مالی عظیمی را ایجاد کرده است. به عنوان مثال اکبرعباس ملکی رییس وقت هیات مدیره استقلال اعلام کرده بود تنها برای فسخ قرارداد الحاجی گرو و مارکوس نیومایر در نیم فصل، این باشگاه 5 میلیارد تومان به آنها پرداخت کرده بود. این رقم منهای هزینه مدیربرنامه، پیش پرداخت و حقوق ماهانه و... تنها دو بازیکن و نه 9 بازیکن دیگر بوده است. در مطلبی مرتبط با این موضوع، علی خطیر در ٦ مهرماه در گفتگو با روزنامه فرهیختگان گفته بود به دلیل مشکلات و هزینه های زیاد خارجی ها برای فوتبال ایران و استقلال، از طریق فتحی به وزیر ورزش پیشنهاد داده بود حضور خارجی ها در ایران ممنوع شود. این در حالی است که از میان ١٣ خارجی مورد اشاره، ١٢ نفرشان با مشارکت و در زمان تصدی معاونت باشگاه از سوی خطیر، جذب استقلال شده اند!
**
به اینها اضافه کنید هزینه بازیکنان داخلی، افزایش هزینه های تیمداری ناشی از هتل، سفر و افزایش نرخ ارز و ....
**
این یادداشت نیز پیشتر و در ٤ شهریور ٩٧ در همین رابطه منتشر شده بود:
بی احتیاطی عجیب باشگاه های "استقلال و پرسپولیس": بمب های ساعتی کی منفجر می شود؟
با وجود اینکه باشگاه های پرسپولیس و استقلال با مدیریت افتخاری و طاهری-گرشاسبی توانستند در سال 1396 معادل 33 میلیارد تومان از بدهی های داخلی و خارجی دوران گذشته خود را پرداخت کنند، اما همچنان خطرات ناشی از بدهی های خارجی و داخلی این باشگاهها بالای سر آنها وجود دارد.
حجم بدهی های انباشته به بازیکنان، مربیان، آژانس های مسافرتی، هتل ها و... که بعضا به ده سال قبل می رسد (در کنار بدهی های مالیاتی چند ده میلیاردی سرخابی ها که دارای سابقه چند ده ساله است) به گونه ای بوده که با وجود پرداخت های متعدد، تمامی ندارد. در این بین استقلال و پرسپولیس دارای ١٥ میلیارد تومان بدهی سررسید شده هستند که باید تا ٩ شهریورماه پرداخت شود.
بدهی های استقلال آنقدر قدیمی است و توسط مدیران اسبق و وقت به آنها بی توجهی شده که بعضا بازیکنان طلبکار از فوتبال خداحافظی کرده و یا در حال مربیگری یا آموزش مربیگیری هستند! (فرهاد مجیدی، وحید طالب لو، ستار همدانی و...) و یا مربیانی طلبکار هستند که مدتهاست در استقلال حضور ندارند (امیر قلعه نوعی، پرویز مظلومی و...). تنها بازیکن خارجی طلبکار از استقلال نیز در حال حاضر پروپییج است که پس از برکناری پرویز مظلومی، توسط بهرام افشارزاده و منصوریان از استقلال کنار گذاشته شد و او در زمان افشارزاده از استقلال به فیفا شکایت کرد. پرسپولیس هم وضعیت مشابهی دارد. به بازیکنانی بدهکار است که برخی فوتبال را کنار گذاشته اند و برخی مدتهاست در تیم های دیگر توپ می زنند. سرخپوشان نیز همچنان دو طلبکار خارجی را در فهرست طلبکاران ارزی شان دارند.
اما نکته اینجاست که با وجود هزینه های ارزی فعلی و قیمت بالای دلار، باشگاه های استقلال و پرسپولیس همچنان در حال به خدمت گرفتن بازیکن و کادر فنی خارجی هستند.
استقلال پس از جدایی تیام و جباروف به جای دو بازیکن خارجی جایگزین، سه بازیکن یعنی نیومایر، الحاجی گرو و همام را گرفته است و گفته می شود قرار است صفا هادی عراقی هم به این تیم بپیوندند. از سوی دیگر شفر یک بدنساز آلمانی را به کادر فنی اش اضافه کرده و بدنبال افزودن یک دستیار خارجی دیگر است! هر چند باشگاه استقلال از پاداش جام جهانی، لیگ قهرمانان آسیا و ترانسفر مجید حسینی، نورافکن و احتمالا تیام حدود 2.2 میلیون دلار درآمد ارزی خواهد داشت اما قرارداد کارفنی کنونی، بدنساز جدید آلمانی، دستیاری که بزودی خواهد آمد و قراردادهای ارزی 4 بازیکن جدید خارجی و پرداخت طلب پروپییج، نشان می دهد که باشگاه استقلال در شرایط محدودیت های ارزی کشور و قیمت دلار در حال بی گدار زدن به آب است.
پرسپولیس نیز وضع بهتری از استقلال ندارد. آنها تنها پاداش جام جهانی و لیگ قهرمانان آسیا را بعنوان درآمد ارزی دارند در حالی که باید در مقابل ، قرارداد برانکو و کادر فنی اش، قرارداد سنگین منشا و سپس رادوشوویچ را با ارز خارجی پرداخت کنند. آنها همچنان دو طلبکار خارجی هم دارند. با این حال و در شرایطی که در دو هفته دو خودروی این باشگاه (که یکی در اختیار مدیرعامل بوده) توسط طلبکاران مصادره شده، باشگاه پرسپولیس هم در اقدامی عجیب در شرایط ارزی نامشخص کشور، بدنبال جذب ایمن حسین عراقی است.
به نظر می رسد اقدامات اخیر مدیران باشگاههای استقلال و پرسپولیس در جذب پی در پی خارجی های جدید (فارغ از موضوع کیفیت فنی آنها که در گذشت زمان مشخص خواهد شد) بدون توجه به منابع تامین ارز مورد نیاز در ادامه فصل، می تواند چنان بمب ساعتی، پرونده های جدید داخلی و به ویژه خارجی را به واسطه ناتوانی باشگاهها در پرداخت تعهدات بازیکنان و مربیان در مراجع داخلی و بین المللی بگشاید.
نظر شما