تحولات منطقه

۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۹:۴۸
کد خبر: ۸۱۱۴۶۸
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

تنش در روابط تل‌آویو - مسکو که از زمان شروع جنگ اوکراین آغاز شده، طی روزهای اخیر به اوج خود رسیده است. رژیم صهیونیستی که در هفته‌های اول عملیات نظامی روسیه در اوکراین تلاش کرد تا حدودی بی‌طرفی خود را حفظ کند، در ادامه تحت فشارهای آمریکا و متحدان اروپایی، مدعی جنایات جنگی ارتش روسیه در اوکراین شد و در نهایت در مجمع عمومی به اخراج روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل رای داد و موجبات خشم ولادیمیر پوتین را فراهم آورد. 

به دنبال سیاست‌های خصمانه ضدروسی رژیم صهیونیستی، دولت مسکو دست به اقدامات تلافی‌جویانه بسیاری ‌زده که این فشارها همچنان ادامه دارد. واقعیت این است که صهیونیست‌ها در امور منطقه‌ای و بین‌المللی نیاز وافری به روسیه دارند و به اصطلاح گوشت آنها زیر دندان مسکو قرار دارد. پوتین در ارتباط با اسرائیل ابزارها و کارت‌های بازی متنوعی دارد و به نظر می‌رسد یکی یکی در حال رو کردن آنهاست. 

چند روز بعد از رأی تل‌آویو در شورای حقوق بشر، وزارت خارجه روسیه در اقدامی کم‌سابقه خشونت‌های نظامیان صهیونیست علیه فلسطینیان در صحن مسجدالاقصی و همچنین کرانه باختری را بشدت محکوم کرد و کابینه این رژیم را به اشغالگری پیش‌رونده در اراضی فلسطینیان متهم کرد. روسیه همچنین غزه را به زندانی برای ۲ میلیون فلسطینی که تحت محاصره زمینی، دریایی و هوایی قرار دارند تشبیه کرد.

در سوریه که به لحاظ امنیتی اهمیت زیادی برای تل‌آویو دارد، پوتین یقه صهیونیست‌ها را گرفت و در یک حمله هوایی به سوریه در اردیبهشت‌ماه با پدافند اس-۳۰۰ به مقابله با موشک‌های اسرائیلی پرداخت که در نتیجه آن ۱۶ موشک و یک پهپاد اسرائیلی سرنگون شد. کانال ۱۳ رژیم صهیونیستی در گزارشی با تیتر «تقابل هوایی روسیه و اسرائیل در سوریه» نوشت در طول این سال‌ها که اسرائیل به سوریه حمله می‌کند، این برای نخستین‌بار است که اس-‌۳۰۰ واکنش نشان می‌دهد؛ اقدامی که تعجب شدید صهیونیست‌ها را موجب شد تا جایی که ترجیح دادند درباره آن سکوت کنند. در اهمیت این موضوع باید گفت طبق اذعان روزنامه وال‌استریت ژورنال، رژیم اشغالگر از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ بیش از ۴۰۰ بار به خاک سوریه حمله کرده که در هیچ کدام از این حملات سامانه اس-۳۰۰ فعالیت نکرده است. 

اما ماشین ضداسرائیلی پوتین هنوز متوقف نشده است. دولت روسیه اخیرا یک ضربه کاری دیگر به رژیم صهیونیستی وارد آورد و فعالیت آژانس یهود، مهم‌ترین نهاد صهیونیستی فعال در این کشور را تعطیل کرد؛ آژانسی که در خدمت فرآیند ملت‌سازی جعلی صهیونیست‌ها قرار دارد و تلاش می‌کند یهودیان را به سرزمین‌های اشغالی کوچ دهد. علاوه بر این، منابع صهیونیست گزارش دادند روسیه به چند نهاد یهودی دیگر نیز هشدارهای مشابهی داده و گفته ممکن است آنها را به عنوان عامل خارجی معرفی کند؛ اقدامی که ضربه حیثیتی بزرگی به رژیم تروریست صهیونیست است و واکنش فوری مقامات صهیونیست را برانگیخته است. یائیر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل که مستاصل و درمانده شده است، قصد داشت شتاب‌زده هیاتی را برای متقاعد کردن کرملین به مسکو اعزام کند که دولت روسیه با سفر این هیات نیز موافقت نکرد؛ یک دهن‌کجی دیگر از طرف مسکو به تل‌آویو. 

رسانه‌های صهیونیست می‌گویند کابینه لاپید در تدارک اقدامات سیاسی برای پاسخ به روسیه است. «یدیعوت آحارانوت» در این باره نوشت: در صورتی که روسیه تصمیم نهایی مبنی بر بستن دفاتر آژانس یهود در این کشور را اتخاذ کند، پاسخ اسرائیل به مسکو در حد فراخواندن سفیر اسرائیل، ممانعت از انتقال مالکیت زمینی که کلیسای الکساندر در آن واقع شده به روسیه و اتخاذ گام‌های جدید برای کمک به اوکراین خواهد بود. با این حال خود رسانه‌های صهیونیست هم اعتراف کرده‌اند که تل‌آویو در این زمینه بسیار دست‌بسته و بلاتکلیف است و از واکنش‌های تندتر مسکو به این اقدامات نیز در ترس و هراس است. هاآرتص در همین زمینه نوشت: بسیاری از مقامات اسرائیلی نسبت به تحرکاتی که ممکن است منجر به تشدید تنش‌ها شود و منافع اسرائیل را تضعیف کند نگران هستند. 

در نهایت باید تاکید کرد اکنون مسکو دست بالا را در اختیار دارد و به قولی شمشیر برنده پوتین روی سر صهیونیست‌ها قرار گرفته است و هر گونه اشتباه محاسباتی، تل‌آویو را وارد یک مخمصه امنیتی عمیق در داخل و منطقه خواهد کرد.

مهدی گرگانی

منبع: وطن امروز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.