کودکی حضرت زینب(س)
قبل از ورود به ثواب زیارت حضرت زینب سلام الله علیها لازم می دانم مختصری از زندگی نامه، صفات، علم و دانش حضرتشان را بیان کنم تا درباره ایشان بیشتر بدانیم.
حضرت زینب کبری دخت گرامی حضرت امیر مؤمنان امام علی(ع) و حضرت فاطمه زهراء سلام الله علیهم اجمعین در روز پنجم جمادی الاولی سال پنجم و به روایتی ششم هجرت دیده به جهان گشودند، در ریاحین الشریعه مرحوم شیخ ذبیح الله محلاتی آمده است که حضرت پیامبر در سفر بودند، پس بازگشت سراسیمه به خانه امام علی (ع) رفتند و با خوش حالی نوزاد را بغل کردند و بوسیدند و نام (زین اب) که به معنی زینت پدر هست، و بعد به اختصار زینب شد را انتخاب فرمودند.
ایشان در پنج سالگی مادر خود را از دست دادند، و از دوران کودکی با مصیبت آشنا شدند، و با شهادت پدر در کوفه، برادران و فرزندان در واقعه کربلاء و حوادث تلخ اسارت، مشکلات و رنج های فراوانی را در دوران عمر مبارکشان متحمل شدند، که مرحوم شیخ ذبیح الله محلاتی در ریاحین الشریعه فرمودند : مجموع این سختی ها و رنج ها از او فردی صبور و بردبار ساخته بود.
حضرت زینب سلام الله علیها که به ام کلثوم و صدیقه صغری مشهور، و به القابی چون محدثه، عالمه و فهیمه نیز معروف بودند؛ چون بر خوردار از الطاف خداوندی و تربیت شده بیت نبوی و علوی بودند، ایشان را با صفات عابده، زاهده، عارفه، عفیفه، سخن ور و پاک دامن، شخصیتی برجسته و منحصر به فرد ساخته بود.
ازدواج
او با پسر عموی خود جناب عبد الله بن جعفر رضوان الله علیه ازدواج کرد و دارای فرزندانی شدند، که دو تن از آن ها به نام های محمد و عون در واقعه کربلاء و در رکاب حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام به شهادت رسیدند، و سر انجام آن بانوی عالمه و صبور در پانزدهم رجب سال ۶۲ هجرت با دنیائی از رنج، غم و اندوه، دار فانی را وداع کردند.
جایگاه معنوی آن بانو
حضرت زینب سلام الله علیها در عبادت و اطاعت از فرامین خداوند بی نظیر بودند، زیرا آموزه های دینی و عقیدتی و عبادی را از کودکی از جد، پدر و مادر فرا گرفته بودند، و در منتهی الآمال مرحوم شیخ عباس قمی می خوانیم که حضرت امام سجاد علیه السلام خطاب به عمه جانشان می فرمایند: شما عالم و دانشمندی هستید بدون آموزگار و استاد، این دلیل بر این است که حضرتشان از علم لدنی نیز بهرمند بودند، و حتی در روزهای اسارت به شام از عبادات و شب زنده داری کوتاهی نفرمودند، و در ریاحین الشریعه روایتی از حضرت امام سجاد علیه السلام دیدم فرمودند : عمه ام زینب در مسیر اسارت به شام، همه نماز های واجب و مستحب را انجام می دادند و در برخی جاها از شدت گرسنگی و ضعف نشسته نماز می خواندند، و در همان منبع نیز از حضرت امام حسین علیه السلام، هنگام خدا حافظی به نبرد در واقعه کربلاء آمده است : ای خواهرم مرا در نماز شب فراموش مکن.
جناب یحیی مازنی رحمه الله درباره شدت عفت و پاک دامنی آن بانوی وارسته می گوید : سالیانی در مدینه خدمت حضرت امیر مؤمنان (ع)، و نزدیک خانه زینب مستقر بودم، به خدا سوگند هیچ وقت چشمم به او نیفتاد و صدائی از او نشنیدم. و آمده است که ایشان شبانه و در حالی که امام علی علیه السلام پیش رو و حسنین(ع) سمت راست وچپ ایشان، به زیارت جد بزرگوارشان مشرف می شدند و در الخصائص الزینبیه علامه جزائری آمده است : حضرت زینب (س) حتی در دوران اسارت صورت خود را با دستتان می پوشاندند زیرا پوشش صورت را از ایشان گرفته بودند .
و حتی در مجلس یزید فریاد زدند : ای فرزند آزاد شدگان (یا ابن الطلقاء) آیا این از عدالت است که زنان وکنیزکان خود را پشت پرده نشانده ای ودختران رسول خدا(ص) را به این سو و آن سو بکشانی و نقاب آنان را بدرانی و صورت های آنان را آشکار سازی؟
صبر و استقامت
یکی دیگر از صفات وخصوصیات حضرت زینب کبری (س) صبر واستقامت است که در زیارت نامه آن بانوی مقدسه می خوانیم "لقد عجبت من صبرک ملائکة السماء" فرشتگان آسمان از صبر شما به شگفت آمدند ، و آنجا که پس از شهادت ابا عبد الله الحسین علیه السلام خطاب به امام سجاد (ع) می فرمایند : آنچه را که می بینی تو را بی تاب نکند ،به خدا سوگند این عهد رسول خدا(ص) با جد وپدر وعمویت است.
و در مجلس ابن زیاد ملعون وقتی خطاب به حضرت زینب (س) می گوید : کار خدا را با برادر وخانواده ات چگونه دیدی، حضرت با صبر و آرامش ومتانت ویژه ای می فرمایند : ما رأیت الا جمیلا،ً جز زیبائی ندیدم.
بنا بر آنچه مختصرا گذشت حضرت زینب (س) در ولایت مداری، صبر، عبادت، ایثار، وشجاعت وشهامت، ایثار و خود گذشتگی، سخاوت و جود، فصاحت و بلاغت، علم و سخن آوری ، بی نظیر و در این موارد زبان زد خاص وعام بودند.
و اما فضیلت زیارت آن بانوی مقدسه :
قبر مطهر ایشان را در سه جا، مدینه مکرمه، مصر و سوریه روایت کرده اند، که از همه ویژه تر و مشهور تر در سوریه ذکر شده است و همه روزه زائران بسیار زیادی مشرف به بارگاه ایشان می شوند وح اجات دنیوی واخروی را از آن بانوی با کرامت دریافت می کنند .
در روایتی از پیامبر(ص) پیامبر اکرم(ص) آمده است:«مَن بَکی عَلی مُصابِ هذِهِ البِنت (زَینَبَ) کانَ کمَن بَکی عَلی أخَوَیهَا الحَسَنِ و الحُسَینِ(ع)»
هر کس بر مصیبتهای این دختر (زینب) بگرید، همانند کسی است که بر برادرانش،حسن(ع) و حسین(ع)، گریسته باشد.(وفیات الأئمه،ص ۴۳۱)
سخنانی که حضرت امام حسین علیه السلام وحضرت امام سجاد (ع) خطاب به ایشان که در بالا ذکر شد، و آنجه را که از علم، دانش، صبر، شکیبانی، تقوی، دیانت، حجاب و عفت ایشان بیان شد فضیلت زیارت آن بانوی با کرامت را دو چندان می کند.
زینبه چگونه به وجود آمد؟
مرحوم والدم که به تازگی درگذشته اند در سالیان گذشته فعالیت های فراوانی در حرم حضرت زینب(س) داشتند. علامه مجاهد مرحوم حضرت آیت الله حاج سید احمد واحدی جهرمی (ره) در سال ۱۳۵۲ شمسی از ایران به شام مهاجرت و در جوار عمه بزرگوارشان حضرت زینب کبری سلام الله علیها سکونت کردند، و در حرم مطهر ایشان امامت سه وعده نماز جماعت روز و شب را داشتند، و برای تمامی زائران قبر مطهر و به ویژه زائران ایرانی از فضایل و برکات حضرت، و تاکید بر ثواب و ضرورت زیارت مستمر آن بارگاه ملکوتی بیانات و سخنانی داشتند.
حدود نیم قرن پیش که مرحوم پدرم در دمشق حضور داشتند منطقه قبر مطهر حضرت زینب(س) مشهوریت زیادی نداشت و یا معروف به قبر بانو (قبر الست) بود، آیت ا...واحدی به طلبه های علوم حوزوی، بستگان و دوستان تاکید می کردند، که هنگام مراجعت از دمشق (ده کیلو متری زینبیه) به تمامی وسایل نقلیه بگوئید زینبیه و یا السیدة زینب و نگویید قبر الست. به مرور زمان، این منطقه به السیدة زینب مشهور و معروف و بر زبان ها جاری و بر اتوبوس ها، تاکسی ها و سرویس ها نگاشته شد، و الحمد لله امروزه خیلی کم هستند افرادی که بدانند قبر الست کجاست، اما منطقة السیدة زینب علیها السلام را فوری همه تشخیص می دهند.
اخیرا نیز به برکت وجود عزیزان سپاه و جهاد سازندگی در دفاع از حرم های مطهر و باز سازی مناطق ویران شده به دست داعشیان ملعون، و با همکاری استانداری حومه دمشق(که منطقه زینبیه جزء این استانداری است) و شهرداری منطقه،این منطقه از روستای زینبیه به شهر مقدس حضرت زینب (س) (مدینة السیدة زینب علیهاالسلام) تبدیل و تثبیت شد.
بارگاه خواهر حضرت زینب(س)
لازم به ذکر است که پس از کشف قبر مطهر حضرت سکینه سلام الله علیها؛خواهر حضرت زینب(س) در داریا دمشق، مرحوم حافظ الأسد دستور داد آن قبر مطهر به آیت الله واحدی تحویل داده شود، و ایشان پس از تحقیقات گسترده روایی و مکانی، و حصول اطمینان از وجود قبر مطهرشان در این مکان، خدمات ویژه ای نیز به ساخت بارگاه ملکوتی آن بانوی مظلومه، خواهر حضرت زینب سلام الله علیها نیز داشته اند که اگر لزومی داشته باشد در فرصت دیگری مفصل صحبت خواهم کرد.
آرزویی که با وجود حاج قاسم دشمن به گور برد
نا گفته نماند که از بدو حمله و جنگ آمریکا، وهابیت، داعشیان و غیره به سوریه، هدف اصلی وهابیت و نوچه هایش، ویرانی حرم های مطهر بود، که با در خواست آقای بشار الاسد از ایران و حمایت و دعای خیر مقام معظم رهبری حفظه الله، وجود سپاه مقدس قدس؛ حزب الله لبنان، و همکاری غالب شیعیان سوریه، و به ویژه غالب اهالی (منطقه زینبیه) و همان گونه که آقای سید حسن نصر الله فرمود: لن تسبی زینب مرتین(هرگز زینب دوباره اسیر نخواهد شد) و با وجود و فرزانگی سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی، حضرت زینب کبری سلام الله علیها و شهر مقدسشان و سوریه به اسارت نرفتند، و دشمنان ایشان تا ابد گورشان را گم کردند و به زباله دان تاریخ ملحق شدند.
در پایان از تمامی مسولان و دست اندر کاران محترم جمهوری اسلامی ایران تقاضا مندم چون گذشته، سفر به سوریه و به ویژه زیارت عتبات مقدسه آن دیار را آزاد فرمایند و هزینه سفر را به نازل ترین قیمت برسانند.
و السلام علی من اتبع الهدی
سید رضی واحدی
متولی آستانه مقدسه حضرت سکینه دخت گرامی حضرت امیر المؤمنین امام علی(ع) و حضرت فاطمه زهراء علیهم السلام در داریا دمشق
نظر شما