تحولات منطقه

جدیدترین اثر زنده‌یاد استاد سعید تشکری نویسنده و داستان‌نویس فقید خراسانی در مورد مادر امام رضا(ع) امسال به همت فرزندان مرحوم و توسط نشر معارف منتشر می‌شود.

رمان‌ جدید نویسنده فقید در راه است/ انتشار داستان زندگی مادر امام رضا(ع)
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

سعید تشکری، نویسنده و رمان‌نویس برجسته کشور سال ۱۳۴۲ در قوچان از شهرستان‌های نزدیک به مشهد مقدس متولد شد.

تشکری در کتاب «وسنی» که جزو آخرین آثار منتشر شده‌ او در زمان حیاتش که به نوعی زندگی‌نامه‌ خودش است، ماجرای پسر نوجوانی را روایت می‌کند که دوچرخه‌اش تمام زندگی‌اش است و در حالی‌که پدر و مادرش مدام در منزل باهم سر جنگ دارند او از خانه فرار کرده و به منزل مادر بزرگش می‌رود.

استاد تشکری از سال ۱۳۴۸ با شرکت در کلاس‌های خلاق داستان‌نویسی کانون پرورش فکری کودک و نوجوان وارد عرصه ادبیات شد و در سال ۱۳۵۷به دانشکده هنرهای زیبا راه یافت و در رشته ادبیات نمایشی فارغ‌التحصیل شد.

سعید تشکری در سال ۱۳۷۸ به عضویت کانون ملی منتقدان تئاتر و در سال ۱۳۸۰ به عضویت کانون جهانی تئاتر ITCA درآمد و از سال ۱۳۶۳ تاکنون هم زمان با خلق آثار هنری به تدریس در حوزه ادبیات نمایشی و داستان‌نویسی پرداخت اما به گفته خودش از اواسط دهه هشتاد هیچ‌گاه جز برای حضرت رضا (ع) ننوشت.

سعید تشکری طی دو دهه گذشته جزو نویسنده‌های پرکار در حوزه نمایشنامه، فیلمنامه نویسی همچنین رمان و داستان در حوزه مفاهیم رضوی است.

کارگردانی تئاتر، داستان‌نویسی، مقاله‌نویسی، نمایشنامه‌ و فیلمنامه‌نویسی ازجمله فعالیت‌های کارنامه‌ هنری سی‌ساله‌ اوست که بارها به عنوان نمایش‌نامه‌نویس، کارگردان تئاتر و فیلم‌نامه‌نویس با حضور در جشنواره‌های ملی و بین‌المللی چون فجر، امام رضا، یونیسف و … حائز رتبه‌های برتر شد.

«ولادت»، «پاریس‌ پاریس»، «بارِ باران»، «غریب قریب»، «مفتون و فیروزه»، «هرایی»، «هندوی شیدا»، «پاکان و الماس»، «آبی‌ها»، «موقف»، «اوسنه گوهرشاد»، «دورتاب»، «سیمیا»، «آرتیست»، «پریزاد»، «شاه بهار» و «دورگه» برخی از آثار زنده‌یاد سعید تشکری است.

از نمایشنامه‌های او نیز می‌توان به هفت دریا شبنمی، قاف، قاصدک، مادر، اهل اقاقیا، عاشق ترین روزگار، آواز پر جبرئیل، آینه وقت آفتاب، وقت کوچ است..، اینک هاویه، آینه چشمان، آبی‌های زمین، حال شباب، برفابه‌های بهاری، وصل هزار مجنون، وقتی زمین دروغ می‌گوید، بشارت، دیده‌ بیدار، آه و ماه، سمنبویان، یک قمقمه از کوثر، دست هزار غریب، شهادت خوانی، یوسف می‌آید، وقت خوب مصائب، من سقراط مجروح را دوست دارم، مجموعه نمایشنامه‌های منتخب تئاتر ایثار(برف)، بچه‌های مسجد (اپرت قزافی)، در پی عشق دویدن و من هستم گیلگمش اشاره کرد.

یک مطالعه در هنردیجیتال، گفت‌وگوی خیالی با آقای آگستوبوآل، طرحی از یک چهره: یادداشتی به بهانه نکوداشت استاد کمال‌الدین غراب، عبدالرضای عزیز استاد فریدزاده، آقای قلم و ادب و هنر سلام و مهر، نمایش دینی مشهد در یک مکث نمایش‌های دینی چهاردهه از دیدگاه نمایشنامه‌نویس، آیا تروما همان ضربه است؟ یک گفتار؛ اقتباس اندیشه، تبار من تویی!، از بی‌هویتی تا بلوغ نارس، تعهد در تئاتر، اقتباس اندیشه، به روایت نمایشنامه‌نویس، تئاتر دینی به روایت نمایشنامه‌نویس و... از جمله مقالات سعید تشکری هستند.

فیلمنامه‌ مجموعه‌های تلویزیونی زمانه، مجموعه تلویزیونی واقعه، تله فیلم یوسف می‌آید، مجموعه تلویزیونی محله سپیدار، مجموعه تلوزیونی شکر تلخ، مجموعه تلوزیونی گل‌آباد، فیلم داستانی رویت و بهشت منتظر می‌ماند نیز به قلم تشکری نوشته شده است.

سعید تشکری، نویسنده، منتقد، کارگردان و رمان‌نویس برجسته کشورمان و خادم و کفشدار حرم امام رضا(ع) که سال‌ها از بیماری MS رنج می‌برد، ۱۹ بهمن ۱۴۰۰ در بیمارستان رضوی مشهد درگذشت و پنجشنبه ۲۱ بهمن ماه ۱۴۰۰ در میان اندوه خانواده و شاگردانش در مشهد تشییع و در جوار امام مهربانی‌ها در رواق حضرت زهرا(س) حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.

اما باتوجه به آماده بودن  آثار متعددی از تشکری که فرصت انتشار در زمان حیاتش مهیا نشد، انتشار آثار وی همچنان به همت نگار و یلدا تشکری دختران مرحوم استاد تشکری ادامه دارد و در یک سال گذشته آثاری همچون «مشکور» ، «والفور» ، «مرجانی‌ها» ، «طرح آهی از ماه» ، «تن‌های هزارساله» بعد از فوت سعید تشکری منتشر شده است.

نگار تشکری دختر مرحوم تشکری در این خصوص گفت: جدیدترین اثر مرحوم پدر که رمانی در مورد مادر امام رضا(ع) است با عنوان «مرسیه» منتشر می‌شود.

وی اضافه کرد: مرسیه روایتگر داستانی از زندگی مادر امام رضا (ع) است که در رمانی زیبا به قلم توانای استاد مرحوم سعید تشکری به نگارش درآمده و امسال توسط نشر معارف به چاپ خواهد رسید. 

تشکری در خصوص معرفی این اثر نیز ادامه داد: در این رمان می‌خوانیم که کنیزی از کودکی در جزیره سقراط نزد زن و شوهری بزرگ شده و اکنون که به زن جوان و با کامالاتی تبدیل شده قرار است، توسط مرد به فروش برسد. اما کنیز خوابی می بیند که توسط زن از جزیره فرار کرده و چون همین خواب را خود زن نیز دیده با شوهرش صحبت می‌کند تا از این معامله منصرف شود. ولی چون مرد به دوستش قول این کنیز را داده مجبور می شود کنیز را فراری دهند. 

وی ادامه داد: در این سفر اتفاقات زیاد و ناخوشایندی برای کنیز می افتد تا سرانجام به مدینه می‌رسد. 

تشکری یادآور شد: این کنیز همان کسی است که در مدینه بنا به مصلحت خداوند با امام موسی کاظم (ع) ازدواج کرده و مولودی بسیار مبارک و نورانی از ایشان زاده می‌شود.

دختر مرحوم تشکری خاطر نشان کرد: طرح اولیه این رمان در زمان حیات پدر با همکاری مهدی سیم‌ریز از نویسندگان و نمایشنامه‌نویسان مشهدی تهیه شده بود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: هنوز آثاری از استاد باقی مانده است که در تلاشیم به مرور منتشر کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.