تحولات منطقه

گواهی سپرده نفت خام نخستین ابزار دلاری بازار سرمایه است که قرار است به زودی در سبد دارایی‌های بورسی افراد قرار گرفته و ریسک‌های ناشی از نگهداری ریالی سرمایه را پوشش دهد.

بازاریابی نفت ایران در تالار شیشه‌ای/ تنوع بخشی به صادرات نفت خام از درگاه بورس انجام می شود
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، بورسی شدن نفت، در حالی که عبور از تحریم برای فروش صادراتی نفت را تسهیل کرده و بخشی از نیاز ارزی شرکت ملی نفت برای اجرای طرح های توسعه تامین می کند، میان بری برای فروکش کردن تورم و تامین مالی غیرتورمی صنعت نفت نیز محسوب می شود.

این روش مزایای چند جانبه ای نیز برای اقتصاد کشور به همراه دارد که از جمله آنها می توان به جذب نقدینگی سرگردان در کشور و انتقال آن به بخش واقعی تولید، تسهیل تامین مالی و پوشش هزینه تولیدکنندگان، کاهش نوسان قیمت و ایجاد بازاری شفاف و رسمی برای کشف نرخ منصفانه و افزایش سهم ایران در کشف بهای این محصول در معاملات جهانی اشاره کرد.

از سوی دیگر خرید این گواهی به دلیل وابستگی به قیمت جهانی نفت از نوسانات قابل توجه و جذابیت برای سرمایه‌گذاری مردمی برخوردار خواهد بود. مردم می‌توانند به‌جای آنکه به خرید و سرمایه‌گذاری در ارز و سکه و طلا توجه کنند، طلای سیاه بخرند و با استفاده از این گواهی از منافع نوسان‌گیری در بازار جهانی نفت بهره‌مند شوند.

تنوع بخشی روش های فروش با اوراق نفتی

میلاد یزدان پور تحلیلگر بازارهای مالی در گفت و گو با خبرنگار قدس با اشاره لزوم تنوع بخشی روش های فروش نفت و شفافیت بیشتر در این زمینه در زمان تحریم می افزاید: این روزها بحث نقل و انتقالات پولی وارزی در کشور با موانعی روبروست و قرارگیری اسم کشورمان در لیست اقدامات متقابل مبادلات ارزی ما را با مساله مواجه کرده است، این اوراق کمک می کند بار نقل و انتقال مالی بواسطه فروش نفت، از روی دوش برداشته شود و بازاریابی بهتری برای فروش نفت داشته باشیم.

کاهش تصدی گری دولت در حوزه انرژی

یزدان پور با اشاره به لزوم کاهش تصدی گری دولت در سازمان‌های بزرگ و فعالیت‌های اقتصادی در راستای چابکی نظام و حاکمیت و رشد اقتصادی می گوید:  واسپاری امور به مردم و محول  کردن امور به شرکت های خصوصی یکی از سیاست هایی است که در حوزه نقل و انتقالات پولی و ارزی نیز می تواند به دولت کمک کند.

سوددهی اوراق از دو بازار نفت و ارز

تحلیلگر بازارهای مالی یکی از جذابیت های این اوراق سود از دو بازار نفت و ارز می داند و می افزاید: گواهی سپرده کالایی نفتی نوع دارایی ارزی به حساب می‌آید و سرمایه گذاران با خرید این اوراق موقع صدور و معامله نفت در صورت صعودی بودن نرخ نفت هم می توانند از رشد قیمت نفت خام جهانی سود ببرند هم از افزایش قیمت ارز منتفع شوند.

یزدان پور با یادآوری اینکه عموم مردم می‌توانند این سپرده‌ها را با پشتوانه نفت خریداری کرده و بر روی آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند تاکید می کند: انتشار این اوراق با توجه به روند رو به رشد قیمت نفت در بازار جهانی می‌تواند جذابیت‌های لازم را برای جذب سرمایه از بورس داشته باشد.

به گفته وی، نقد شوندگی  بالای این اوراق و امکان خروج قبل سر رسید و فروش ان در بازار ثانویه از مزیت های این طرح محسوب می شود.

فروش کالا به جای آینده فروشی

یزدان پور با اشاره به اینکه فروش اوراق سلف نفتی به نوعی پیشخور کردن درآمدهای دولت بعدی بود و حکم تامین مالی را برای دولت قبل داشت تاکید می کند: در اوراق سلف یک سررسید مشخص شده بود که در آن زمان خریدار یا نفت را تحویل می گرفت یا دولت با وی تسویه نقدی می کرد،  ولی در گواهی سپرده کالایی نفت، فروش به صورت قطعی بوده و سررسید ندارد، تعهدی برای دولت بعدی برای خرید این اوراق وجود ندارد و خریدار مالک نفت است و هر موقع آمادگی داشته باشد امکان فروش این اوراق در بازار ثانویه را دارد.

یزدان پور با تاکید بر اینکه گواهی سپرده نفت خام اوراق بدهی نیست و از نوع اوراق بهادار مبتنی بر کالا است یاداور می شود که این اوراق دارای سود تضمینی و هزینه تامین مالی برای دولت نیست. وی در عین حال تاکید می کند توسط کارگزاری ها برای خریداران بسترهایی ایجاد شده  است که از برخی ابزارهای مالی بین الملی استفاده و اوراق خودشان را بیمه کنند و ریسک را کاهش بدهند.

یک تیر و سه نشان با فروش نفت در بورس

این تحلیلگر بازارهای مالی عرضه و فروش نفت در بورس انرژی را موجب رقابتی شدن، شفافیت و رفع انحصار از فروش نفت دانسته و می گوید: فروش نفت در بازار سرمایه چند مزیت دارد که مهم ترین آن این است که در معرض تقاضا قرار گرفته و قیمت ان به  درستی کشف می شود. همچنین خرید وفروش این محصول شفاف شده و همه افراد می توانند به دور از رانت به آن دسترسی پیدا کنند.

یزدان پورمی گوید: یکی دیگر از مزیت های اوراق جدید نفتی این است که با اختیار فروش و خرید افراد می توانند هر زمان که بخواهند نفت را دریافت کرده و در بازار ثانویه زودتر از موعد سررسید بفروشند و به عبارتی مثل اوراق سلف نفتی نسیه فروشی  و آینده فروشی محسوب نمی شود.

توسعه میادین نفت از محل فروش اوراق

یزدان پور می گوید: در شرایطی که توسعه زیرساخت در تمامی حوزه ها از جمله توسعه میادین نفت و گاز و برداشت از آن به شدت کاهش داشته، تامین مالی از محل فروش اوراق گواهی نفت راهکاری مناسب برای رفع بخشی از چالش های این حوزه خواهد بود.

وی معتقد است که اگر منابع حاصل از این فروش توسط دولت به سمت توسعه پالایشگاه ها و پتروشیمی ها و توسعه پروژه های عمرانی برود، مالکان این اوراق  نیز می توانند از ظرفیت های ایجاد شده استفاده کرده و نفت را به چرخه اقتصاد کشور دراین بخش وارد کنند.

گفتنی است، حداقل خرید این گواهی ۱۰۰۰ بشکه و هزینه انبارداری آن تا ۱۸ ماه با نرخ صفر محاسبه می‌شود. این گواهی تا ۲۰ درصد تخفیف حجمی دارد و استاندارد تحویل آن بسته به نوع کشتی، ۷۰۰ هزار، یک میلیون و دو میلیون بشکه است. نحوه انجام معاملات حراج پیوسته بوده و نوسان قیمت آن نامحدود است. همچنین محدودیت سقف دارایی ندارد. واحد وزنی بشکه، سفارش‌گذاری ارزی است و تسویه به صورت ریالی با نرخ ETS انجام می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.