تحولات لبنان و فلسطین

اگر جنین مثل نوار غزه بخواهد به سمت ساخت سلاح‌های ضد خودرو و راکتی پیش برود کار برای اسرائیلی‌ها بسیار سخت خواهد شد، برای همین به دنبال نابودی هسته‌های مقاومت هستند.

۸ شهید و ۵۰ زخمی در حمله صهیونیست‌ها به کرانه باختری/ معنای تهاجم دوباره به جنین چیست؟

 ارتش رژیم صهیونیستی بامداد دوشنبه در تجاوزی دوباره، حمله زمینی و هوایی گسترده‌ای را به جنین در شمال کرانه باختری آغاز کرد که با مقاومت مبارزان فلسطینی مواجه شد. وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرد در اثر تجاوزات، دست‌کم هشت نفر شهید و ۵۰ نفر دیگر نیز زخمی شده‌اند. حماقت دوباره اشغالگران در تهاجم به شهر مقاوم جنین در حالی صورت گرفت که چندی پیش حمله صهیونیست‌ها به این شهر، به صخره سخت مقاومت خورده و در این تهاجم هفت خودرو اسرائیلی‌ در کمین مبارزان گرفتار و منهدم شد. با این حال، حمله دوباره به این جغرافیا از نگرانی اشغالگران از گسترده شدن دامنه مقاومت در کرانه باختری و تبدیل آن به غزه‌ای دیگر حکایت دارد.

۸ شهید و ۵۰ زخمی در حمله صهیونیست‌ها به کرانه باختری/ معنای تهاجم دوباره به جنین چیست؟

جنین؛ سنگر مقاومت

علیرضا تقوی‌نیا، کارشناس مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرنگار ما درباره تحولات روز گذشته و حمله دوباره صهیونیست‌ها به جنین، معتقد است: جنین مرکز اصلی تجمع طرفداران جهاد اسلامی و گردان قدس است. این بخش، شمالی‌ترین شهر کرانه رود اردن است که با بسیاری از شهرها و شهرک‌های رژیم صهیونیستی ارتباط دارد و به همین دلیل از نظر راهبردی در وضعیت حساسی قرار دارد و می‌تواند یکی از کانون‌های مقاومت در فلسطین باشد.

وی تصریح می‌کند: جنین از گذشته از کانون‌های مقاومت بوده است. رژیم صهیونیستی حتی سال 2002 در دوره نخست‌وزیری آریل شارون چندین مرتبه عملیات گسترده‌ای را در جنین انجام داد تا مقاومت را در این منطقه از بین ببرد اما امروز با گذشت بیش از 20سال نه تنها مقاومت در منطقه از بین نرفته بلکه نوع سلاح‌ها و نسل آن‌ها تغییرات جدی و پیشرفت‌هایی داشته است. او در ادامه می‌گوید: کرانه غربی رود اردن و شهر جنین برای فلسطینی‌ها حائز اهمیت است تا بتوانند از این مناطق به سرزمین‌های 1948 نفوذ کنند و در آنجا عملیات انجام دهند؛ در واقع می‌خواهند کانون مقاومت را از بین ببرند.

تحول تسلیحاتی در جنین

کارشناس مسائل منطقه درباره تحولی که امروز در جنین شاهد آن هستیم، می‌افزاید: آنچه در جنین شاهد هستیم ایجاد کارگاه‌های ساخت مواد منفجره و بمب‌های دستی است و نخستین بار از این منطقه دو موشک قسام به‌سوی رژیم صهیونیستی شلیک شد. تقوی‌نیا تصریح می‌کند: اگر جنین مثل نوار غزه بخواهد به سمت ساخت سلاح‌های ضد خودرو و راکتی پیش برود کار برای اسرائیلی‌ها بسیار سخت خواهد شد، برای همین به دنبال نابودی هسته‌های مقاومت هستند. در جنین تجهیزات پیشرفته در اختیار مقاومت نیست اما سلاح‌هایی دارند که از اردن و حتی ارتش اسرائیل تهیه می‌کنند و می‌تواند ضربه بیشتری بزند.

او با اشاره به جمعیت قابل توجه یهودیانی که امروز در کرانه باختری حضور دارند، می‌افزاید: امروز حدود 600هزار اسرائیلی افراطی در کرانه باختری زندگی می‌کنند و برای نیروهای مقاومت بهترین سیبل هستند و مقاومت به‌راحتی می‌تواند به آنان آسیب برساند. کارشناس مسائل منطقه در پایان تصریح می‌کند: اسرائیلی‌ها امروز 450 شهرک در کرانه غربی احداث کرده‌اند و اگر نیروهای مقاومت در این منطقه به سلاح تجهیز شوند این منطقه را برای آنان ناامن خواهند کرد و دیگر صهیونیست‌ها امنیت نخواهند داشت و اگر اسرائیلی‌ها این منطقه را ترک کنند یک پایگاه بسیار مهم برای نیروهای مقاومت خواهد شد.

۸ شهید و ۵۰ زخمی در حمله صهیونیست‌ها به کرانه باختری/ معنای تهاجم دوباره به جنین چیست؟

تغییر راهبردی از پدافندی به آفندی

دکتر عماد هلالات، کارشناس مسائل غرب آسیا هم در گفت‌وگو با قدس به زمینه تحولات اخیر در کرانه باختری و جنین اشاره کرد و گفت: آنچه امروز در فلسطین و یا به‌طور دقیق‌تر در کرانه باختری و جنین در حال رخ می‌دهد، استقلال و انتقال دامنه نزاع از غزه به کرانه باختری است. این در حالی است که از زمان اشغال سرزمین‌های 1967 تاکنون هیچ‌گونه مبارزه مسلحانه‌ای علیه اسرائیل در این منطقه به این گستردگی صورت نگرفته است.

وی در ادامه می‌گوید: راهبرد مقاومت این بود دامنه نزاع را از غزه به کرانه باختری بکشاند. این رویکرد از سال 2002 آغاز و در سال 2018 نخستین ثمره خود را بدست آورد. ایران و گروه‌های نیابتی آن به‌خصوص پس از جنگ‌های مختلف علیه غزه به این جمع‌بندی رسیدند که دامنه نزاع بین غزه و اسرائیل صرفاً پدافندی خواهد بود و وارد مرحله آفند نخواهد شد. او تصریح می‌کند: از سویی دیگر، دسترسی غزه به شهرهای 1948 صرفاً از طریق موشک است، در حالی که در کرانه باختری نبرد فرد به فرد بوده و حتی ممکن است این نبرد بدون سلاح باشد. براین اساس از سال 2002 راهبرد تغییر نوع نبرد و از سال 2005 به بعد مسلح شدن کرانه باختری با شیب ملایم با توجه به اینکه وضعیت در سرزمین‌های اشغالی مثل یک پادگان نظامی است، طراحی شد.

 این کارشناس مسائل غرب آسیا می‌افزاید: این طراحی به‌گونه‌ای بود که در تمام نبردها علیه غزه، کرانه باختری مداخله نمی‌کرد. اوج مداخله کرانه باختری در نبرد سیف‌القدس یا جنگ 11روزه بود. اساساً پس از آن بود که اسرائیل پی برد اکنون خطر واقعی غزه نیست بلکه فلسطینی‌هایی هستند که روزانه به مناطق سال 1948 و 1967 رفت‌وآمد دارند و به‌راحتی می‌توانند عملیات کنند.

هلالات در ادامه می‌گوید: براساس گزارش یکی از مراکز فلسطینی، سال 2022 حدود 10هزار عملیات در سرزمین‌های اشغالی علیه شهرک‌نشینان روی داده است. البته براساس آمار شاباک، این امر حدود 2هزار عملیات بوده که اگر همین را در نظر بگیریم خود نشان‌دهنده پیچیدگی وضع موجود برای اسرائیل است. اساساً یورش امروز ارتش رژیم اسرائیل به همراه شاباک و مستعربه‌ها به کرانه باختری(جنین) برای از بین بردن تهدیدی است که اکنون تمامی شهرک‌نشینان اسرائیلی را درگیر کرده است. وی به وضعیت کرانه باختری اشاره کرده و می‌افزاید: اکنون کرانه باختری به جز سلاح‌های انفرادی، مین‌های ضد نفربر، تله‌های انفجاری، موشک‌های با برد زیر 10کیلومتر، پهپاد و سایر تجهیزات را در اختیار دارد. یورش امروز هرچند می‌تواند برای صهیونیست‌ها یک آورده داخلی داشته باشد اما نمی‌تواند این واقعیت را تغییر دهد که اکنون نبرد به خیابان و شهرهای سرزمین‌های اشغالی کشیده شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.