حسن سالاریه با اشاره تصویب برنامه 10 ساله صنعت فضایی در دولت سیزدهم اظهار کرد: قدمت صنعت فضایی در ایران در بخش طراحی و ساخت ماهواره و پرتابگر دو دهه است. البته بهرهبرداری از این صنعت بیش از 50 سال قدمت دارد.
وی ادامه داد: در حوزه سنجش از دور تجربه زیادی داشتیم و مرکز ما در ماهدشت نخستین تصاویر ماهوارهای را دریافت میکرد که برای مدیریت کلان کشور استفاده میشد.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: عمر بهرهبرداری از صنعت فضایی به دلیل جنگ تحمیلی کوتاه بود و در اصل از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 احیای صنعت فضایی با رشد و پیشرفتی بلندپروازانه که ناشی از پیشرفتهایی بود که در حوزه صنعت پرتابگر در بحث دفاعی رخ داده بود، شروع شد.
سالاریه اظهار کرد: ما از ساخت انواع لانچرهای سبک، پرتاب ماهوارههای سبک با دقتهای نسبتاً زیاد چند صد و چند 10 متر شروع کردیم و به این مرحله رسیدیم.
وی بیان کرد: درحال حاضر توان طراحی و ساخت ماهواره سنجشی با وزن 200 کیلوگرم را توسط دانش داخلی و به صورت کاملاً بومی داریم . ماهوارهای با دقت تصویربرداری 5 متر هم سال گذشته رونمایی شد.
فرایند ساخت مدرنترین و دقیقترین ماهواره ایرانی با نام «پارس 3» آغاز شد
رئیس سازمان فضایی افزود: این مهم ادامه پیدا کرد و درحال توسعه طراحی و ساخت ماهوارهها با دقت بسیار بالاتر هستیم. قبلاً وعدههایی درباره ساخت ماهوارههای سنجشی با دقت بالا داده بودیم و امروز با افتخار اعلام میکنم که سازمان فضایی ایران گام بسیار مهمی در حوزه طراحی و ساخت ماهوارههای سنجشی بومی با دقت بسیار خوب برداشته و در این زمینه طراحی و ساخت دو پروژه مهم به نامهای ماهواره "پارس "2 و ماهواره "پارس 3" رسماً آغاز شده است.
سالاریه ادامه داد: ماهواره پارس 2 در واقع یک پروژه ساخت ماهواره سنجشی با دقت تصویربرداری 4 متر است که فرآیند طراحی و ساختش آغاز شده است.
وی گفت: ماهواره پارس 3 هم با دقت تصویربرداری حدود 2 متر، مدرنترین و دقیقترین ماهواره تصویربرداری ایران است که این پروژه هم مراحل طراحی و ساختش آغاز شده است.
رئیس سازمان فضایی تأکید کرد: در حوزه ماهوارههای مخابراتی هدفگذاری ما در دو حوزه است. نخستین حوزه ماهوارههای مخابراتی با ارتفاع پایین است که به دلیل زمان کوتاه گردش در دور زمین و عدم ثبات نسبت به سطح زمین به طور منظومهای استفاده میشود.
طراحی و ساخت ماهواره مخابراتی ناهید 3 ابلاغ شده است
سالاریه اضافه کرد: ما پیش از این ماهواره ناهید 1 را داشتیم. سال گذشته نیز ماهواره مخابراتی ناهید 2 را رونمایی کردیم که امسال نمونه پروازیاش عملیاتی شده و آماده پرتاب میشود.
وی گفت: همچنین ناهید 3 هم که جدیدترین پروژه مخابراتی ایران است به جهت طراحی و سخت ابلاغ شده است. این ماهواره قابلیتهای بالاتر و کیفیت بهتری دارد و میتواند پلتفرم مبنایی برای منظومه ماهوارههای مخابراتی کشور باشد.
وی گفت: در حوزه پرتابگر اخبار خوبی داریم و تا پایان سال پرتابهای متعددی را خواهیم داشت که پتانسیل ما در مدار 250 کیلوگرم و 500 کیلوگرم به تثبیت برسد. همچنین برای اوزان و اجرام بالاتر نیز برنامه داریم.
سالاریه گفت: هدفگذاری دوم ما، ماهوراههای مخابراتی "زمین آهنگ" هستند که اجرام بسیار بالاتری دارند و در مدارات بالاتر قرار میگیرند. برنامه توسعه آن هم به موازات در حال پیگیری است و میخواهیم به جایی برسیم که پرتاب آنها را به صورت کاملاً بومی و با پرتابگرهای داخلی انجام دهیم.
وی افزود: این ماهوارهها با توجه به عمر طولانی و توان تشعشی بالا به سوخت بالایی نیاز دارند و در نتیجه به پرتابگرهای سنگینتری نیاز داریم.
ساخت ماهواره سنجشی با دقت یک متر بر پایه تونایی دانشمندان بومی کاملاً در دسترس است
رئیس سازمان فضایی با بیان اینکه حوزه اقتصاد فضا محل بهرهبرداری از دادهها و تصاویر است، گفت: سال گذشته پرتاب ماهواره خیام را داشتیم که با دقت یک متر تصویر میگیرد و بنا داریم تا پایان دولت سیزدهم پروژههای دیگری را برای رسیدن به دقت یک متر به صورت کاملاً بومی عملیات کنیم و در سالهای آتی این خبر را بدهیم که ساخت ماهواره بومی با دقت یک متر را انجام دادیم.
سالاریه ادامه داد: این مهم به هیچ وجه دور نیست و توانایی دانشمندان ما با توجه به اینکه صنعت فضایی ما کاملاً بومی است، توان بسیار بالایی در رسیدن به این هدف و اهداف بزرگتر وجود دارد.
وی اظهار کرد: با پرتاب خیام خون تازهای در صنعت سنجش از دور ما در کشور جاری شد و این صنعت که نیاز به تصاویر و دادههای مهم دارد، میتواند از آن استفاده کند. این ماهواره بخش زیادی از کشور ما را تصویربرداری کرده و چند ماه آینده اولین تصاویر و نقشههای کامل و جامع از سطح کشور را خواهیم داشت که این دادهها تحت کنترل ماست و نقشههای موقعیت مکانی ما در کشور را به روز میکند.
وی گفت: این ماهواره همچنین در بخش کشاورزی، برآورد سطح زیرکشت، برآورد میزان آب پشت سد و ... کاربرد دارد. خیام درحال حاضر در حوزه کشاوزی، موقعیت مکانی و نقشهبرداری و ... در حال ارائه خدمات است.
پرتاب کپسولهای فضایی به زودی از سر گرفته میشود
سالاریه گفت: در دولت سیزدهم به دنبال توسعه بخش کپسولهای فضایی هستیم. در دهه 80 پرتابهای کپسول موفق و ارزشمندی را داشتیم و به زودی پرتاب این کپسولها از سر گرفته میشود و این موضوع برای صنعت فضایی کشور بسیار مهم است.
وی با اشاره به منابع مهمی که در فضا وجود دارد، گفت: با توجه به اینکه منابع نیاز صنعت هستند و منابع سطح و زیرزمین محدوده شده است، منابع موجود در فضا اهمیت زیادی دارد و کشورهای اطراف ما به دنبال منابع خارج از جو هستند. بسیاری از کشورها برنامههای مهمی در این حوزه دارند و ما هم برای اینکه عقب نمانیم و کشورهای دیگر جای مار را نگیرند، باید برنامهریزی خوبی داشته باشیم.
رئیس سازمان فضایی تأکید کرد: صنعت فضایی در دولت سیزدهم با جدیت دنبال میشود و اخبار خوبی در این حوزه به گوش هموطونان خواهد رسید.
بدون کمک بخش خصوصی صنعت فضایی پیش نمیرود
سالاریه نقش بخش خصوصی در حوزه فضا را بسیار مهم تلقی کرده و ادامه داد: برنامه ویژهای برای توسعه اکوسیستم بخش خصوص داریم؛ در کشور ما سالهاست که توسعه توسط دولت انجام شده و این درحالی است که در دنیا بخش خصوصی به صورت جدا به بحث توسعه ورود کرده و بخشهای مختلف را تقویت میکند.
سالاریه تاکید کرد: بدون توجه به این تفکر صنعت فضایی ما پیش نمیرود و کشورهایی در حوزه فضایی موفق هستند که از بخش خصوصی غافل نشدهاند. البته نقش حمایت دولت هم به ویژه در بحث توسعه زیرساختها بسیار مهم است.
وی ادامه داد: در سال جاری 2 قرارداد بزرگ با بخش خصوصی برای تامین تصاویر سنجشی 5 متر و توسعه ماهوارههایی با اینترنت اشیاء داشتیم که قرارداد اولی بسته شده و دومی در شرف انعقاد قرارداد است.
ایران به قطب پرتاب ماهواره در منطقه تبدیل میشود
سالاریه توضیح داد: بحث دیگر ما، پایگاههای پرتاب است که برای آن برنامه داریم. این پایگاه قابلیت پرتاب ماهوارهها در شیبهای مختلف را دارد و ما نمیتوانیم بدون داشتن پایگاه این صنعت را پیش ببریم.
وی ادامه داد: تلاش برای ساختن پایگاه پرتاب از قبل از دولت سیزدهم شروع شده و ما تلاش داریم که تا پایان این دولت بخشهایی از این پایگاه که قابلیت بهرهبرداری دارد را افتتاح کنیم و با افتخار به یکی از مراکز و هابهای پرتاب ماهواره به فضا، در منطقه تبدیل شویم.
رئیس سازمان فضایی خاطرنشان کرد: برنامههای صنعت فضایی با جدیت و مستقل از حمایتهای مستقیم دولتی ادامه پیدا میکند و امیدوارم که همه ما شاهد پیروزیهای چشمگیر کشور در این حوزه باشیم.
نظر شما