در مقابل اثری ۳۳ساله قرار میگیرم. تابلو «اذن دخول حرم مطهر رضوی» قابی زیباست که سید حسین همایوننیا طهرانی آن را به موزه مرکزی آستان قدس رضوی اهدا کرده است. این زیارتنامه توسط هنرمند خوشنویس استاد جواهرقلم به خط نسخ، مکتوب شده است.علاوه بر متن و خط زیبای به کار رفته در تهیه این اثر، زمینه لاجوردی رنگ این زیارتنامه کاملاً به چشم میآید. در حاشیه متن دعا هم، شعر و تذهیب با مفاهیمی مرتبط با علیبنموسیالرضا(ع) خطاطی شده است. نظر مسافری از دیار فارس را درباره این اثر جویا میشوم. نگین شاهی میگوید: «واقعاً این تابلو زیباییهای فراوانی در خود دارد. این خط زیبا با این زمینه پر نقش و نگار و رنگهای زیبا، هنر تهیهکننده آن را نشان میدهد. با آنکه در ورودی بابالرضا(ع) اذن دخول خوانده بودم اینجا دوباره مشغول خواندن متن شدم».
قدیمی ولی زیبا
چند متر آن طرفتر هم تابلو مشابهی قرار دارد. در این قاب هم «اذن دخول» قدیمی دیگری دیده میشود که عمر آن به ۳۲سال پیش برمیگردد. این تابلو زیارت توسط هنرمند خوشنویس و کاربلد احمد رازی تهیه شده است. احمد رازی که این دعا را به خط نستعلیق خطاطی کرده، در حاشیه آن نیز آیتالکرسی را به خط کوفی آورده که بر زیبایی و اصالت کار افزوده است. این اثر نفیس که زمینه آن با رنگ آبی زیبا شده با تکنیک پودر شیشه رنگی تهیه شده که کمتر مشابه آن را میتوان در موزهها و حتی گالریهای هنری دید. همین تکنیک هنری سبب شده این اثر در دید بازدیدکنندگان موزه بازخورد متفاوتی ایجاد کند. سعیده مسکونی یکی از شهروندان است که در مقابل این اثر توقف کرده است؛ میگوید: «در حال تحقیق برای مقالهای در خصوص اشیای قدیمی موزه آستان قدس هستم که این تابلوهای پارچهای ادعیه توجهم را جلب کرد. اینها واقعاً آثار فاخری هستند که هنرمندان نامداری آنها را با عشق و علاقه تهیه و اهدا کردهاند. تکنیک پودر شیشه قدیمی شده ولی به نظرم زیباییهایی دارد که با چنین آثاری ماندگار شده است».
عرض ادب از موزه حضرت
علاوه بر تابلوهای زیبای مکتوب به دعای اذن دخول، قابی زیبا و قدیمی از «صلوات خاصه حضرت رضا(ع)» نیز در موزه بزرگ آستان قدس رضوی نگهداری میشود. قابی که به خط نستعلیق تهیه شده و با تکنیک سرمهدوزی روی پارچه نقش بسته است.این اثر ماندگار عمری بیش از ۷۷سال دارد و توسط هنرمندی به نام نصرت تهیه و به حرم مطهر رضوی اهدا شده است. این تابلو فرصت قرائت دوباره زیارت و عرض ارادت به حضرت رضا(ع) را به زائران میدهد. اینجا هر کس از مقابل ویترین دعاها عبور میکند، به محض اینکه چشمش به متن میافتد، توقف کرده و به حضرت عرض ادب میکند. سمیرا الوندی یکی از همین زائران است. او در خصوص این قاب زیبا و قدیمی میگوید: «من تا کنون در کتابهای دعای زیادی، صلوات خاصه حضرت را دیده و خواندهام و بیشتر مواقع هم آن را از حفظ قرائت کردهام. اما این تابلو متفاوت بود و نشان میدهد چقدر قدیمی و در عین سادگی زیباست».ما امروز این آثار نفیس بهجا مانده از گذشته را میبینیم و خیلی دور نیست که چند دهه بعد، همین زیارت سنگی اذن دخول بابالرضا(ع) و بقیه صحنها و ورودیها، در موزه جا خوش کنند و آثار نفیس عصر خود باشند.
۲۳ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۰۱
کد خبر: 924640
زیارتها و ادعیه قدیمی، در میان اشیای ارزشمند و کهن موزه خودنمایی میکنند. در طبقه همکف و مثبت یک، تابلوهای قدیمی از ادعیه به چشم میخورد که در برخی موارد عمر آنها به ۸۰ سال پیش برمیگردد.
منبع: روزنامه قدس
نظر شما