به گزارش قدس خراسان، «کلاس سوم مدرسه شهید سلامی در شهرک طرق هنوز معلم ندارند، بچهها را تعطیل کردند؛ مدرسه امام علی (ع) در حر ۱۹ دهنوی ۲۷ پایه نهم چون معلم ندارند هفتهای دو روز مدرسه میروند؛ مدرسه دخترانه ابتدایی درخشنده حدیدی پور در توس ۹۱ از اول مهر بیشتر مدرسه روز در میان کلاس حضوری دارند خاطر این که طبقه بالا بنایی دارند؛ مدرسه پسرانه امام سجاد در بزرگمهر ۲۱ کمبود معلم دارند؛ مدرسه همت ۲ در بلوار سپاه سیدی، معلم ندارند؛ بعد از ۱۹ روز بچههای کلاس چهارم و پنجم در مدرسه شایستگان طرق معلم ندارند…»
اینها تنها بخشی از پیامهایی است که از طرف مردم به دست ما رسیده است. با وجود گذشت بیش از ۲۰ روز از سال تحصیلی جدید، پیامهای مردمی حاکی از آن است که هنوز هم برخی از مدارس در سطح شهر مشهد، از حاشیه گرفته تا مناطق مرفه، از معلم بیبهرهاند. همین مساله نیز تعدادی از کلاسهای درس را به تعطیلی کشانده است.
برخی از فرهنگیان و مسئولان مدارس نیز اذعان به کمبود نیرو داشتند و در فضاهای مختلف از افراد توانمند درخواست کمک کردند.
مساله کلاسهای خالی از معلم آنقدر در مشهد و استان جدی شد، که رئیس اداره آموزش و پرورش ناحیه ۵ به جبران کمبود معلم، سر کلاس درس حاضر شد و تدریس کرد. این مساله در ظاهر قابل تقدیر به نظر میرسد، اما در باطن چیزی جز بیبرنامگی آموزش و پرورش در تأمین معلم را به ذهن متبادر نمیکند!
اما نکته قابل تأمل این بود که رئیس آموزش و پرورش استان خراسان رضوی، چند روز پیش طی گفتوگویی با یک رسانه عنوان کرده بود: آمارها درباره کلاسهای بدون معلم اشتباه است و در هیچکدام از نواحی کلاس بدون معلم نداریم.
این در حالی بود که پیامهای مردمی و مشاهدات میدانی حکایت دیگری داشت و خبر از تعطیلیها و کلاسهای خالی از معلم میداد!
این اخبار ضدونقیض ما را واداشت تا برای پیگیری این موضوع با سرپرست معاونت پژوهش و برنامه ریزی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی گفتوگو کنیم.
تأخیر در اعلام پذیرفته شدگان نهایی آزمون استخدامی، دلیل کمبود معلم در استان
صفدر سلطانی در پاسخ به خبرنگار ما مبنی بر اینکه در استان چقدر کمبود معلم داریم بیان کرد: با توجه به اینکه هنوز نتایج آزمون استخدامی دبیری و تکمیل ظرفیت آموزگاری اعلام نشده است، به اندازه پذیرفتهشدگان نهایی کمبود معلم داریم که حداقل ۲ هزار نفر در استان است و این کمبود در مشهد بیشتر از سایر نقاط وجود دارد.
وی در ادامه بیان کرد: در ابتدای هفته گذشته تصمیم به تزریق نیرو صورت گرفت و در همان هفته گذشته مشکل نیمی از کلاسهای خالی برطرف شد. از روز شنبه نیز با توجه به نیروی مجددی که از طریق دانشگاه فرهنگیان تزریق خواهد شد، غریب به ۲ هزار نفر در سطح استان به کارگیری میشوند.
سلطانی در خصوص پیامهای مردمی و شکایت مردم از نبود معلم در کلاس گفت: این پیامها به دست ما هم رسیده و از آن آگاهیم. ما هم به صورت نقطهای و موردی پیگیر هستیم تا در کمترین زمان ممکن این مشکلات برطرف شود. امیدواریم از دیروز که تزریق نیروی جدید صورت گرفته، دیگر شاهد این پیامها نباشیم چراکه از لحاظ آماری مطمئنیم که به میزان کمبودی که برآورد شده، معلم تزریق شده است.
سرپرست معاونت برنامه ریزی آموزش و پرورش خراسان رضوی گفت: پروسه ارزیابی شرکت کنندگان در آزمونهای استخدامی، زمان بندی مشخص و فرایندی قابل پیش بینی به لحاظ زمانی نداشت. از طرفی اعلام نتایج دانشگاهها همزمان با اعلام نتایج ازمونهای استخدامی موجب شد تا سازمان سنجش نیز تأخیری در پردازش داشته باشد. این تأخیر حدوداً یک ماهه منجر شد تا این کمبودها ایجاد شود.
وی در خصوص اینکه چرا پیش از شروع سال تحصیلی برای رفع این کمبود اقدامی صورت نگرفته است گفت: چون سازوکار جذب نیروها به صورت رسمی طی مراحل قانونی انجام شده و هر لحظه امکان معرفی قبولیها وجود داشت، مراجعه به سمت نیروهایی که این سازوکار را طی نکرده بودند مشکل بود. بنابراین ما در ابتدا تمام پایه سازماندهی را بر مبنای همکاران شاغل و بازنشسته گذاشتیم اما باز هم کمبودها را جبران نکرد. اما الحمدالله طی دو هفته اخیر جذب خوبی صورت گرفته است و مشکلات را برطرف میکند.
به کارگیری دانشجو معلمان ورودی ۹۹ برای جبران کمبودها
یکی از دانشجویان دانشگاه فرهنگیان مستنداتی در اختیار ما گذاشت مبنی بر اینکه در ساعت ۱۱ شب شنبه ۲۲ مهرماه، ابلاغیهای به دانشجویان ورودی ۹۹ داده شده مبنی بر این که از روز یکشنبه ۲۳ مهرماه برای دریافت ابلاغ به ادارات آموزش و پرورش مراجعه کنند و بعد از این، ضمن آموزش مجازی، ۴ روز در هفته در مدارس تدریس کنند.
این دانشجو بیان کرد: سال گذشته هم به این مساله برخوردیم. دانشجویان ورودی ۹۸ آموزش ابتدایی پس از گذراندن یک دوره یک ماهه در تابستان، از اول مهر سر کلاس حاضر شدند. این موضوع امسال هم دغدغه دانشجو معلمان بود اما ریاست سازمان مرکزی دانشگاه فرهنگیان در اوایل مهر اعلام کرد که این اتفاق برای ورودیهای ۹۹ رخ نمیدهد.
وی ادامه داد: اما چند روز پیش تهران برای به کارگیری دانشجو معلمان اعلام نیاز کرد. در مشهد نیز به طور ناگهانی، از روز شنبه این موضوع اعلام شد تا تمام رشتهها به جز تربیت بدنی و مشاوره برای دریافت ابلاغ اقدام کنند.
این دانشجوی دانشگاه فرهنگیان بیان کرد: آنچه به ما گفته شده این بود که این روال تا ۵ هفته ادامه دارد و بعد از آن به روال سابق برمیگردد. یکی از مسائلی که سال گذشته نیز وجود داشت و امسال هم احتمال میدهم موجب استقبال کم دانشجو معلمان از حقالتدریسی شود، پرداختهای نامنظم آموزش و پرورش بود. علاوه بر این سال گذشته پیگیر بودیم تا کسورات دانشجو معلمانی که در کلاس درس حاضر شدند کم شود یا دریافت نشود. امسال هم به نظر میرسد بنا بر همین است که دانشجویان با وجود عدم دریافت خدمات از دانشگاه، باید کسورات را پرداخت کنند که این به نظر ظلم دانشگاه در حق دانشجوست.
در هفته جاری کمبود معلمها برطرف میشود
موضوع به کارگیری دانشجو معلمان را نیز از سرپرست معاونت پژوهش و برنامه ریزی آموزش و پرورش استان پیگیر شدیم.
سلطانی بیان کرد: دانشجو معلمان نیروهای رسمی آموزش و پرورش هستند و ورودیها ۹۹ در سازوکار آموزش و پرورش اجازه تدریس را دارند و به همین خاطر در این برهه به مجموعه ما اضافه شدند. اگر نیاز آموزش و پرورش با اعلام پذیرفته شدگان نهایی استخدامی مرتفع بشود، این دانشجویان خدمت در دانشگاه را ادامه خواهند داد، و اگر این اتفاق نیفتد با دریافت حق و حقوق قانونی به کارشان ادامه خواهند داد.
وی تاکید کرد: دانشجو معلمان درواقع برای تدریس در مناطق خاص استخدام میشوند اما در این موضوع محدودیتی قائل نیستیم و افراد میتوانند در منطقه محل تحصیلشان نیز تدریس کنند.
سلطانی با تاکید بر این موضوع که کمبود معلم از طریق دانشجو معلمان، نیروهای شاغل حق التدریس، خرید خدمات و بازنشسته حق التدریس برطرف میشود افزود: پیشبینی ما این است که با سازماندهی درست، از شنبه هفته آینده نباید کلاس خالی از معلم داشته باشیم و تا پایان هفته، یعنی ۲۶ مهرماه، باید مشکلات حل شده باشد.
علاوه بر مساله کمبود معلم، برخی پیامها و گزارشات مردمی نیز از تعطیلی مدارس به علت تعمیرات و همچنین اختلال در امر توزیع کتاب بین دانشآموزان خبر میداد. عدهای گزارش دادند که علی رغم ثبت نام، اسم فرزندشان ثبت نشده و هنوز کتابی دریافت نکردهاند. این دو موضوع را نیز از آموزش و پرورش پیگیر شدیم که نتیجهای در بر نداشت.
امید آن است که وعده آموزش و پرورش عملی شود و پس از گذشت بیستوچند روز از سال تحصیلی، معلمان سر کلاس حاضر شده و عقب افتادگیها جبران شود.
خبرنگار: محدثه مودی
نظر شما