تحولات لبنان و فلسطین

به‌تازگی بانک مسکن در حالی از افزایش تا ۱۰۰درصدی وام خرید مسکن برای خانوارهای دارای چهار فرزند، به مبلغ حداکثر ۲ میلیارد تومان با اقساط ماهیانه حدود ۳۵ میلیون تومان خبر داد که معلوم نیست مخاطب این وام کدام دهک درآمدی است.

کالای لوکسی به نام وام مسکن

به گزارش قدس آنلاین، معلوم نیست خانواده با چهار فرزند چگونه می‌تواند زیر بار اقساط بالای این وام برود و به ازای وام حدود ۲ میلیاردی، در مجموع حدود ۹ میلیارد و ۷۸۰  میلیون تومان به بانک بازپرداخت کند!

براساس این خبر، به‌ازای یک فرزند زیر ۲۰سال ۲۵درصد، دو فرزند زیر ۲۰سال ۵۰درصد، سه فرزند زیر ۲۰سال ۷۵درصد و چهار فرزند زیر ۲۰سال سن، ۱۰۰درصد به سقف تسهیلات خرید و تعمیر مسکن اضافه می‌شود.

به منظور بررسی اثرات این وام  و اینکه آیا قدرت خرید طبقات مختلف درآمدی می‌تواند پوشش اقساط این تسهیلات را بدهد به سراغ فراهانی، کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس و ایلاتی کارشناس مسکن رفتیم.

تنها دهک‌های ۹ و ۱۰ می‌توانند وام مسکن دریافت کنند!
مسعود فراهانی درباره اثر این نوع وام‌دهی در خانه‌دار شدن مردم، به ‌خبرنگار قدس گفت: به‌نظر می‌رسد تنها دهک‌های ۹ و ۱۰ می‌توانند این وام را دریافت کنند.

وی با بیان اینکه تصور نمی‌کنم این وام به‌هیچ کدام از دهک‌های کم‌درآمد پرداخت شود، ابراز کرد: چنانچه پس از گذشت چند ماه از بانک‌ها گزارشی تهیه کنید، خواهید دید میزان اعطای تسهیلات بسیار پایین بوده است.

این کارشناس مرکز پژوهش‌های مجلس اضافه کرد: به‌صورت کلی قاعده این است چون تورم وجود دارد بانکی که می‌خواهد تسهیلات بپردازد به ‌بلندمدت خود می‌نگرد، به‌این معنا که چنانچه بانک‌ها وامی با سود ۲۳درصد و با بهره مرکب ۴۰ درصد به‌مردم بپردازند و تورم ۵۰درصد شود، عملاً بانک متضرر خواهد شد، به‌همین منظور بانک‌ها برای اینکه ضرر را حداقلی کنند، زمان پرداخت تسهیلات را کاهش می‌دهند و یا به‌گونه‌ای وام را اعطا می‌کنند که بتوانند املاکی را که این‌گونه ساخته و یا خریداری شده‌اند را مصادره کنند و این خود منبع درآمدی برای بانک‌هاست.

این وام‌ها تناسبی با شرایط طبقه متوسط جامعه ایرانی ندارند
فراهانی ضمن تأکید بر اینکه چتر تسهیلاتی فوق پوششی ندارد و تنها دهک‌های ۹ و ۱۰ می‌توانند وام را دریافت کنند به‌این شرط که مسکن نداشته باشند، تصریح کرد: البته باید به‌این نکته توجه کرد که این تسهیلات تنها بخشی از هزینه یک واحد مسکونی را پوشش می‌دهد آن هم در نقاط کم برخوردارتر شهر تهران که دهک‌های ۹ و ۱۰ هم در این مناطق زندگی نخواهند کرد، بنابراین این تسهیلات با این روش پرداخت برای گروه‌های کم‌درآمد، افزایش مالک‌نشینی را به‌دنبال ندارد و تنها یک شوآف سیاسی است.

وی در پاسخ به‌این پرسش که برای رفع مشکل مسکن چه باید کرد، گفت: به‌صورت کلی، هم‌اکنون روی افزایش عرضه مسکن تمرکز شده، اما افزایش عرضه مسکن با قیمت بازار اتفاق می‌افتد؛ شهرداری تلاش می‌کند تعداد پروانه‌های ساختمانی را افزایش دهد و تعداد واحدهای مسکونی را بیشتر کند؛ اما واحدها با قیمت بازار عرضه می‌شوند و قیمت نهایی آنان هیچ‌گونه تخفیفی ندارند؛ نه برای فروش و نه اجاره و این در حالی است که وقتی تعداد مسکن افزایش می‌یابد باید قیمت‌ها کاهشی شوند.

وی اضافه کرد: طرح‌هایی چون نهضت ملی مسکن که توسط دولت اجرا می‌شوند، تنها ۵درصد ساخت‌وساز در کشور را شامل می‌شود و ۹۵درصد دیگر با نرخ بازار عرضه می‌شود. تا زمانی که ساخت‌وساز با نرخ بازار متوقف نشود هرچه بسازیم دردی دوا نمی‌کند. باید واحدهای مسکونی که به‌دلیل سن بالا تخریب می‌شوند ارزان باشند، اما همان‌ها پس از تخریب و ساخت گران عرضه می‌شوند.

فراهانی با بیان اینکه فرایند ساخت‌وساز به‌صورت کلی ایراد دارد، خاطرنشان کرد: به‌صورت کلی نخست به‌لحاظ چتر تسهیلاتی و مقدار وام‌هایی که داده می‌شود نظام بانکی ضعیف عمل می‌کند و دوم اینکه وام پرداختی بخش کمی از قیمت مسکن را پوشش می‌دهد و این درحالی است که خارج از ایران تسهیلات بانکی تا ۹۰ درصد قیمت مسکن را پوشش می‌دهد، علاوه بر این نکته زمان بازپرداخت تسهیلات هم باید ۲۰ تا ۳۰ سال باشد. 

ساخت‌وسازهای ما معطوف به‌تأمین مسکن نیست
فراهانی تأکید کرد: چنانچه قرار است طبقه‌ای به ‌شهر اضافه شود باید در مورد قیمت آن تعیین‌تکلیف شود و حقوق مالکانه اعطایی هدفمند شود، اما متأسفانه در عمل در کل نظام برنامه‌ریزی شهری هیچ کنترلی روی پهنه‌بندی نداریم و تأمین مسکن در آن موضوعیت ندارد. متأسفانه در خدمات اصلی و خدمات نگرش نوین که مبنای طرح‌های تفصیلی و جامع شهری هستند، به‌موضوع مسکن توجه نشده است به‌همین دلیل ساخت‌وسازهای ما معطوف به‌تأمین مسکن نیستند.

وی تأکید کرد:  نکته مهمی که وجود دارد این است ما اصلاً در مرحله سیاست‌گذاری مسکن نیستم، بلکه در مرحله مدیریت ساخت‌وساز هستیم و سیاست‌گذاری مسکن در ایران هنوز متولد نشده است.

این وام جنبه تبلیغاتی دارد تا عملیاتی
فرشید ایلاتی دیگر کارشناس حوزه مسکن هم به‌خبرنگار قدس گفت: این وام حالت عمومی ندارد و تحت شرایط خاص و به‌ خانواده‌هایی که چهار فرزند کمتر از ۲۰ سال داشته باشند، تعلق می‌گیرد که شاید تنها چند هزار نفر باشند.

وی با تأکید بر اینکه این وام عمومیت ندارد و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد تا عملیاتی، خاطرنشان کرد: همچنین اقساطی که برای این تسهیلات در نظر گرفته شده از عهده خانواده‌ها خارج است و بسیاری از طبقات متوسط توان استفاده از آن را ندارند، بنابراین ممکن است این وام را بیشتر کسانی دریافت کنند که به‌دنبال تقاضای سرمایه هستند و در این میان از اهرم وام بهره می‌گیرند. این کارشناس مسکن این روش تسهیلات‌دهی را حتی موجب تحریک تقاضا و افزایش قیمت در آپارتمان‌های رده قیمتی ۳ تا ۴ میلیاردی دانست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.