تحولات لبنان و فلسطین

حضرت آیت الله جوادی آملی درباره معنای «جدال احسن» بیان داشتند: «قرآن کریم فرمود: ﴿وَلاَ تُجَادِلُوا أَهْلَ الْکِتَابِ إِلَّا بِالَّتِی هِی أَحْسَنُ﴾.

«جدال احسن» چیست؟/ گفتاری از حضرت آیت الله جوادی آملی

جدال احسن چه به صورت مثبت که در سوره «نحل» آمده چه به صورت حصر که در سوره «عنکبوت» آمده است، این دو عنصر محوری را لازم دارد: 1)یکی خوب حرف زدن 2)یکی حرفِ خوب زدن.

ایشان افزودند: «خوب حرف زدن» همان است که فرمود: ﴿فَقُولاَ لَهُ قَوْلاً لَّیناً﴾ و «حرفِ خوب زدن» همان است که فرمود: ﴿وَقُولُوا قَوْلاَ سَدِیداً﴾. حرف مُتقن, حرف محکم, حرف مبرهن, قول سدید است. یک وقت است که انسان حرفی می‌زند که این حرف درباره دیگری است و این انسان را حد می ‌زنند برای اینکه قذف کرده است؛ یک وقت است همین حرف را انسان با دلیل می ‌زند، آن متّهم را حد می ‌زنند. شهادت و قذف هر دو یک سخن می ‌گویند هر دو می‌گویند: «الزید زانٍ»؛ اما آنجا که شهادت است، مشهود علیه را حد می‌ زنند و آنجا که حرف، بی ‌دلیل است برهانی ندارد شاهدی ندارد، گوینده را حد می ‌زنند. بین قذف و شهادت این فرق جوهری هست.

ایشان گفتند: ما در جدال، موظفیم هم خوب حرف بزنیم و هم حرفِ خوب حرف بزنیم. خوب حرف زدن، به ادب و رعایت کردن آداب فصاحت، بلاغت و امور ادبی است و حرفِ خوب زدن یعنی حرف مبرهن زدن! پس ﴿فَقُولاَ لَهُ قَوْلاً لَّیناً﴾ یعنی خوب حرف بزنید، ﴿وَقُولُوا قَوْلاَ سَدِیداً﴾ یعنی حرفِ خوب بزنید.

منبع: سوره مبارکه عنکبوت جلسه 18 تاریخ: 1391/10/05

منبع: شفقنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.