شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه قطعنامهای را با 13 رای مثبت و 2 رای ممتنع (آمریکا و روسیه) تصویب کرد که در آن از رژیم صهیونیستی خواسته شده است تا ارسال کمکهای بشردوستانه به سراسر نوار غزه را آسان کند. نماینده ایالات متحده در حالی به قطعنامه ۲۷۲۲ در خصوص گسترش کمکهای ارسالی به نوار غزه رأی ممتنع داد که نماینده روسیه در این نشست تلاش کرد تغییری در یک عبارت ایجاد کرده و مطابق با آن خواستار برقراری آتش بس فوری در غزه شود؛ اما با وتوی آمریکا بند مربوط به لزوم برقراری آتش بس حذف شد و صرفاً به افزایش ارسال کمکهای انسان دوستانه اکتفا شد. تصویب قطعنامه جدید در حالی صورت گرفت که طی روزهای گذشته رأیگیری بر سر آن چهار بار به تعویق افتاده بود. سرانجام نماینده آمریکا اعلام کرد آماده رأی دادن به متن اصلاحشده جدید است.
قطعنامه شورای امنیت در کمک رسانی به غزه شامل اعمال نظارت خواهد بود که مانعی برای ورود کمکها خواهد بود، زیرا اجرایی شدن ارسال کمکها صرفاً با موافقت اسرائیل، خواهد بود. این مسئله چالشی بزرگ بر سر راه امدادرسانی به فلسطینی ها خواهد بود. همین مسئله باعث شد که جنبش حماس در نخستین واکنش خود به صدور این قطعنامه، مصوبه شورای امنیت در مورد گسترش کمکها به غزه را اقدامی ناکافی دانسته و تاکید کرد که آمریکا با اقدامات خود قطعنامه را از جوهره و ماهیت اصلی خود خالی کرد و آن را به شیوهای ارائه داد که به اشغالگران اجازه ادامه قتل و کشتار و ویرانگری را میدهد.
چرا واشنگتن قطع نامه را وتو نکرد؟
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با قدس با اشاره به اینکه جلسه اخیر شورای امنیت سازمان ملل که منتج به صدور قطع نامه افزایش کمکهای ارسالی به نوار غزه شد، درواقع تحت فشار افکار عمومی درونی آمریکا یعنی مخالفین سیاستهای بایدن در قبال تحولات غزه شکل گرفت اظهار داشت: از همان روزهای ابتدای جنگ بایدن به نتانیاهو پیشنهاد میکرد که تا جایی که امکان دارد از گسترش جنگ جلوگیری کند و عملیات نظامی را در غزه تسریع بخشد و حتی تلاش کرد ضربالعجل یک ماههای برای پایان بخشیدن به جنگ برای اسرائیل تعیین کند. با گذشت زمان اما شرایط میدان نبرد و سیاست حاکی از آن بود که پای نتانیاهو در باتلاق غزه گیر کرده است و ارتش رژیم صهیونیستی نمیتواند به این زودیها به اهداف تعیین شده خود در غزه دست پیدا کند.
استاد علوم سیاسی دانشگاه با بیان اینکه عملیات نظامی اسرائیل در غزه دولت بایدن را در یک دوراهی سخت و دشوار قرار داده است تصریح کرد: از طرفی بایدن که با کمکهای اقلیت یهودی آمریکا در انتخابات پیروز شده بود باید به نوعی رضایت آنها را برای کسب حمایت آنها در انتخابات آینده جلب کند و از طرفی به واسطه افزایش تلفات غیرنظامیان در غزه و وتو کردنهای متوالی قطع نامههای شورای امنیت پرستیژ مدعی حقوق بشری خود را در خطر میدید تلاش کرد با اتخاذ یک سیاست بینابینی خود را از مخمصه فعلی رها کند و تا حدودی بتواند از این فشارها کم کند.
یکی به میخ و یکی به نعل آمریکایی
وی با اشاره به بندهای قطع نامه صادرشده از سوی شورای امنیت تصریح کرد: قطع نامه کنونی درواقع برآمده از سیاست مصلحت گرایانه یکی به نعل و یکی به میخ آمریکایی است و اگر چه راه را برای ورود مواد غذایی و دارو به غزه هموار خواهد کرد اما میتوان گفت که با رد بخش مربوط به توقف فوری و پایدار درگیریها از سوی آمریکا در عمل خیلی به نفع غزه تمام نشد چراکه متناسب با نیازها و خواستههای وضعیت فاجعهبار کنونی غزه نیست.
بیگدلی تاکید کرد: آنچه مشخص است بایدن به خوبی میداند پایان درگیریها در غزه بدون کسب دست آورد کافی به منزله سقوط کابینه نتانیاهو و چه بسا دادگاهی و زندانی شدن او خواهد بود بنابراین تلاش کرد از این طریق از طرفی فضای داخلی آمریکا را با اتخاذ ژست انسان دوستانه تلطیف و برای انتخابات آماده کند و از سوی دیگر راه را برای ادامه حملات رژیم صهیونیستی در غزه باز نگه دارد. بنابراین به نظر میرسد برنده این قطع نامه آمریکا و اسرائیل خواهند بود.
قطع نامه ای که ماهیت خود را از دست داد
سید جمال ساداتیان تحلیلگر روابط بین الملل نیز با اشاره به اینکه در روزهای ابتدایی بعد از عملیات طوفان الاقصی غربیها تلاش کردند با توسل به پروپاگاندای رسانه ای افکار عمومی خود را با اسرائیل همراه سازند اما بعد از گذشت چند هفته و کشتار وحشیانه غیرنظامیان از سوی رژیم اشغالگر، وضعیت کاملا وارونه شد و اعتراضاتی که در اروپا و در خود آمریکا علیه کشتار غیرنظامیان در غزه شکل گرفت تمام تلاشهای دستگاه رسانهای غرب را زیر سوال برد؛ گفت: فشار افکار عمومی بر غرب تا جایی بالا رفت که اروپا خود را کنار کشید و آمریکا عملا زیر بار فشار افکار عمومی داخل و خارج تنها ماند و در نهایت این فشارها بایدن را وادار کرد بعد از وتوی چندباره تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل درباره غزه و بعد از رای قاطعانه مجمع عمومی سازمان ملل بلاخره روز جمعه با قطعنامه نیم بند شورای امنیت مبنی بر افزایش کمک های ارسالی به غزه موافقت کند.
کارشناس مسائل بین الملل افزود: درواقع آمریکا برای فرار از بار فشارهای داخلی و خارجی تلاش کرد از طرفی با پذیرش قطع نامه پیشنهادی شورای امنیت خود را در قامت یک مدعی حقوق بشر نشان دهد و پاسخی به افکار عمومی داخلی آمریکا بدهد و از سویی دیگر با وتوی بند مربوط به توقف جنگ و برقراری آتش بس پایدار در غزه که از سوی روسیه پیشنهاد شده بود عملا راه را برای ادامه عملیات نظامی ارتش اسرائیل باز نگه دارد.
ساداتیان با اشاره به وخامت اوضاع در غزه و بحرانی بودن شرایط انسانی در این باریکه تاکید کرد: درواقع آمریکاییها مجبور بودند به شیوهای به خواسته جامعه جهانی در این مقوله حقوق بشری پاسخ بدهند و جایگاه خودشان را بیش از این به خطر نیاندازند پس تلاش کردند بندهای قطعنامه را به گونه تغییر بدهند که هر دو هدف را به شکلی برآورده کنند؛ یعنی با موافقت با وجه حقوق بشری قطع نامه پاسخ افکار عمومی برانگیخته شده داخلی و جهانی را دادند و با رد بخش مربوط به آتش بس شرایط را برای ادامه یافتن عملیات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی فراهم سازند.
نظر شما