تحولات لبنان و فلسطین

بانک مرکزی مدتی پیش، با هدف جلوگیری از حرکت نقدینگی به سمت بازار دارایی‌ها ازجمله بازار ارز و طلا، اوراق گواهی سپرده با نرخ سود ۳۰ درصد منتشر کرد اما بررسی‌ها نشان می‌دهد این سیاست موجب تبدیل سپرده‌های جاری به سپرده بلندمدت نشده است.

هدف بانک مرکزی از فروش اوراق گواهی سپرده محقق نشد

به گزارش قدس آنلاین، در ابتدا اعلام شد این اوراق در حجم ۲۸۰ هزار میلیارد تومان توزیع می‌شود و بانک‌ها متناسب با شرایط مالی و ترازنامه‌ای خود، از انتشار این اوراق سهم داشتند.

این سیاست با هدف کنترل التهابات بازار ارز و معرفی یک ابزار پولی برای صاحبان سپرده و سرمایه اتخاذ شد.بررسی‌ها نشان می‌دهد اجازه انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ سود ۳۰ درصد در چند دهه اخیر بی‌سابقه بوده است.

اما اطلاعات به دست آمده از شبکه بانکی نشان می‌دهد فروش این اوراق در همان دو روز اول به پایان رسیده است و تغییر خاصی در ترکیب سپرده‌های بانکی رخ نداده است.درواقع عمده ۲۰۰ همت منابعی که در مرحله اول، صرف خرید اوراق گواهی سپرده شد، سپرده‌های بلندمدتی بود که پیش‌تر با نرخ سود ۲۳ درصد افتتاح شده بود.

بنابراین سیاست‌گذار پولی نتوانست با استفاده از این ابزار، سهم سپرده‌های جاری و کوتاه‌مدت در شبکه بانکی را کاهش دهد. باوجود اینکه این هدف محقق نشده است، بانک مرکزی از آغاز مرحله دوم فروش اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصد در سطح ۸۰ هزار میلیارد تومان در روزهای آینده خبر داده است.

مشخص نیست در شرایطی که این سیاست به نتیجه نرسیده است، بانک مرکزی اصرار اجرای مرحله دوم این سیاست دارد.برخی کارشناسان و اقتصاددانان، فروش اوراق با نرخ سود ۳۰ درصد را موجب افزایش هزینه بانک‌ها، علامتی برای افزایش نرخ تسهیلات بانکی و عدم امکان اختصاص آن به بخش تولید می‌دانند.

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.