چهارشنبه سوری یکی از جشنهای مردمی و سنتی ایران است که در آخرین چهارشنبه سال برگزار میشود. در این شب، پیر و جوان آتش روشن میکنند و مراسم چهارشنبه سوری را به جا میآورندو گاهی از رعایت نکات ایمنی غافل میشوند و چهارشنبه سوری را به چهارشنبه سوزی تبدیل میکنند.
محمد علیشاهی مدیرروابط عمومی اورژانس ۱۱۵خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار تحریریه جوان قدس در خصوص توصیه به شهروندان با توجه به چهارشنبه آخرسال گفت: یکی از چالشهایی که در بحث چهارشنبه سوری وجود دارد این است که خانوادهها با وجود اینکه به بچهها توصیه میکنند به سراغ آتش نروند ولی خود خانوادهها مانند کودکان به ییلاقات یا اطراف مشهد و یا به پارک ها میروند آتش را روشن میکنند و تصورشان این است که اگر خودشان فرزندشان را ببرند دیگر اتفاقی برای فرزندان نمیافتد اما برعکس! خیلی از مصدومین و مراجعه کنندگان از کسانی بودند که از همین افراد بودند که آتش توسط خانواده بر پا شده بود.
وی در پاسخ به این سوال که معمولا کدام عضو بدن بیشتر آسیب میبیند عنوان کرد:بیشترین آسیبی که ما در این مدت شاهد بودیم و بررسی کردیم سوختگی و آسیب به دست و پا، آسیبها و سوختگی صورت، گردن و بدن بوده است مثل فردی که از روی آتش میپرد و پاهایش دچار سوختگی میشود. انفجار نارنجک داغ باعث سوختگی دستها میشود. آسیبهایی که در چهارشنبه سوری داریم الخصوص در کودکان که خیلی وحشتناک است و حتی بیشتر این آسیبها قابل برگشت نیست. طی تحقیقاتی که انجام دادهایم متوجه شدیم که خانوادهها نقش بسیار مهمی دارند. خانوادهها میتوانند جلوی این آسیبها را بگیرند و اجازه ندهند که کودکشان در این شرایط از خانه بیرون بروند و حداقل این شب را در منزل سپری کنند. بیرون ممکن است باعث درگیری در مسائلی شود که آسیبزا شناخته میشوند.ما در سالهای گذشته طی ماموریتی شاهد بودیم که متاسفانه در ماشینی که شیشه آن پایین بوده ترقه افتاده و باعث آتش سوزی شد.
او همچنین در ادامه توصیهها بیان کرد: هنگام بیرون رفتن شیشه ماشین را بالا نگه دارید، از مکانهای شلوغ عبور نکنید. سال گذشته ما افرادی مصدومی داشتیم که صرفا فقط از سر کنجکاوی به محلهایی که آتش روشن بوده رفتند و با یک حرکت اشتباه باعث آسیب شدیدتر شده بودند.
مدیرروابط عمومی اورژانس ۱۱۵خراسان رضوی در همین راستا نیز توضیح داد: اگر در این روزها فردی دچار سوختگی شد، چند کار را باید انجام بدهید؛ اولین مورد با اورژانس تماس بگیرید و با دقت به سوالات کارشناسان پاسخ دهید. خیلی از افراد از طریق همین تماسها و راهنمایی کارشناسان جان خود را دوباره به دست آوردهاند پس این کار را جدی بگیرید.
دومین کار استفاده از شست و شو با آب است که برای هر فردی با هر میزان سوختگی لازم است. این کار باید به مدت ۲۰ دقیقه ادامه داشته باشد تا زمانی که رد سوختگی سرد شود یا اگر در آن قسمت آلودگی وجود دارد، پاک شود تا او را به بیمارستان منتقل کنند.اگر قطع عضو به وجود بیاید یا خون ریزی اتفاق بیوفتد باید با یک دستمان تمیز یا یک گاز استریل محل زخم را فشار دهید تا خون ریزی متوقف شود. پس از آن اگر خون ریزی بند نیامد، عضو قطع شده را داخل یک پلاستیک بگذراید تا اورژانس برسد و تحویل به بیمارستان بدهید.
علیشاهی ادامه داد: یکی از آسیبهای ناشی از سوختگی در بحث نارنجکهای دستی است. هنگامی که این آسیبها در سالهای گذشته بررسی کردیم، متوجه شدیم نقصهای عصبی، آسیب به تاندونها، انگشتها یا حتی آسیب به اجزای صورت همچون لبها، گوشها و چشمها وارد کرده و باعث نوعی معلولیت عملکردی میشود. خانوادهها باید این نکات را مدنظر داشته باشند و رفت و آمد فرزندان خود را مدیریت کنند.
او همچنین توصیه کرد: اگر خانمی باردار است، در این شب سعی کنند به هیچ وجه از منزل خارج نشوند. در سالهای پیش ما خانمهای بارداری را داشتیم که بر اثر صدای انفجار و ترس پس از آن عواقب بدی برای خود و فرزندش به وجود آمده است.
علیشاهی گفت در ادامه صحبتهایش گفت: اگر سوختگی برای فرد اتفاق افتاد به هیچ عنوان از درمانهای خانگی استفاده نکنید. یکی از اشتباهات سوختگی که موجب عفونت میشود استفاده از درمانهای خانگی است مثال استفاده از نمک، آرد و موارد مشابه به شمار میروند. نه تنها باعث درمان سوختگی نمیشود بلکه باعث میشود آثار سوختگی تا سال ها بر بدن فرد باقی بماند.
ناهید آذرنوش _ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما