دکتر رضا غلامی در گفت و گو با خبرنگار قدس افزود: همیشه ذی نفعان در اقتصاد کشور با فریب دولتها، سیاست های کلان کشور را در راستای تامین منافع شخصی خود جهت دهی می کنند و ابایی از اینکه این اقدام به ضرر و زیان مردم تمام شود ندارند. سالهاست که در این اقتصاد ایران این اتفاق افتاده و کماکان ادامه دارد.
این اقتصاددان می افزاید: معمولا این افراد درتحت عنوان دلسوزان و در پوشش مبارزه با فساد، قاچاق و... به افزایش قیمت ها در اقتصاد دامن می زنند، اقدامی که برای مردم ثمره ای جز بالا رفتن هزینه های زندگی ندارد ولی برای آنها منافع زیادی را در پی دارد. این افراد در لایه های دولت و در پوشش های متفاوت اقتصادی از مدیر دولتی گرفته تا مدیر ستادی، مشاور رئیس جمهور، وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و... در عرصه اقتصاد ایران ظاهر می شوند و دولت ها را به اتخاذ سیاست گذاری هایی سوق می دهند که دایره منفعت آنها را گسترش می دهد.
۲.۲ برابر شدن نرخ ارز در عرض سه سال نتیجه راه اندازی بازارهای ارزی است
غلامی افزود: دولت سیزدهم وقتی دید افزایش نرخ ارز به شدت قیمت ها را بالا برده و به گرانی های گسترده دامن می زند، تصمیم گرفت در سیاست هایش تجدید نظر بکند، این ذی نفعان ان روز تصمیم گرفتند با القای اینکه سیاست تثبیت نرخ ارز می تواند راهکار مناسبی در این زمینه باشد، سمت و سوی سیاست گذاری های کنترل نرخ ارز را به این سمت جهت دادند. در صدا وسیمای ملی اظهار کردند که نرخ منطقی ارز ۲۸۵۰۰ است چون برآمده از بازار نیماست و لذا روی همین نرخ می ایستیم، و با درصد اندکی نوسان آن را در همین نرخ کنترل کنیم. هنوز سه سال از آن موضوع نگذشته است که نرخ ارز به ۶۴ هزار تومان رسیده و ان آدم ها دوباره بازگشته اند و اصراردارند که این نرخ منطقی است چون نتیجه بازار مبادله است!
وی بیش از ۲.۲ برابر شدن نرخ ارز درعرض سه سال را نتیجه بازارهای مختلف ارزی دانست و افزود: هر روز یک بازار با یک شمایل متفاوت درست می کنند با این توجیه که قرار است جلوی فساد را بگیریم و بعد نرخ را بالا می برند. این نرخ بالا رفته نیز دوباره یک نرخ جدید در بازار آزاد مثل ۷۸ هزار تومان درست می کند. نکته مهم این است که تفاوت این نرخ ها هیچ وقت از بین نمی رود و فساد هم ریشه کن نمی شود. البته یک اتفاق در این میان می افتد و ان این است که شبانه هزاران میلیارد تومان به حساب برخی افراد اضافه می شود، مبلغی که هزینه آن از جیب مردم پرداخت می شود.
دولت ها مراقب جریانی باشند که صدایش از اتاق بازرگانی به گوش می رسد
این اقتصاددان تاکید می کند: کسانی که هزاران میلیارد تومان یک شبه سود می کنند به بدنه دولت ها وارد می شوند و بسته به شعار آنها جامه ویژه ای بر تن این منفعت طلبی خویش می پوشانند، اگر دولتی طرفدار مردم باشد به اسم مبارزه با فساد و رفاه عمومی هدفشان را توجیه می کنند، اگر دولتی حامی بازار آزاد باشد دم از رونق و رشد اقتصادی می زنند و به دولت پشتیبان محور مقاومت هم با اسم رمز مقاوم سازی اقتصاد نفوذ می کنند. یعنی اینکه برای همه دولت ها برنامه افزایش نرخ ارز را دارند.
غلامی تاکید می کند: دولت ها در دوره های کوتاه مدت چهارساله و هشت ساله به پیاده سازی این سیاست ها می پردازند و تا وقتی متوجه شوند کار از کار گذشته است، چنانچه آقای روحانی رئیس جمهور اسبق هم به این موضوع اذعان کرد و گفت که یک عده به ما می گفتند که با این سیاست ها اقتصاد گل و بلبل می شود ولی هیچ اتفاقی نیفتاد. این کار را در دولت سیزدهم هم انجام دادند و با ارز ۲۸۵۰۰ یک موج عظیم تورمی در کشور به راه انداختند و باز همین سیاست را همین الان در ابتدای راه در دولت چهاردهم پیاده سازی کرده اند. این نشان می دهد که سیاست ها را ذی نفعانی می نویسند که به جریان خاصی تعلق دارند، جریانی که صدای آن از پشت اتاق بازرگانی به گوش می رسد.
نظر شما