۲۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۵
کد خبر: 412782

معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه برای پیگیری و بررسی تحولات منطقه به‌زودی به ترکیه سفر می‌کند.

  سفر به ترکیه برای پیگیری تحولات منطقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از خبرگزاری تسنیم، حسین جابری انصاری معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه روز دوشنبه در حاشیه دیدار با میخائیل باگدانف نماینده رییس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه در پاسخ به سؤالی در خصوص نقش ترکیه در حل بحران سوریه گفت: بین ایران و ترکیه توافق شد گفتگوها از طریق تبادل هیئت‌ها ادامه یابد.

وی یادآور شد: به‌زودی از امید یالچین همتای ترک خود برای سفر به ایران دعوت می‌کنم و همچنین برای گفتگوهای جزئی‌تر درباره مسائل منطقه به آنکارا سفر خواهم کرد.

معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه تصریح کرد: ادامه رایزنی‌ها بین بازیگران مؤثر در بحران، می‌تواند زمینه‌ساز مقدمات ضروری برای خروج از بحران جاری باشد.

جابری انصاری با تأکید بر اینکه ترکیه کشور مهم و مؤثر منطقه است، یادآور شد: همواره در طول بحران سوریه رایزنی‌های فشرده‌ای با دولت ترکیه در جهت حل بحران داشتیم و در سفر اخیر وزیر امور خارجه به آنکارا هم آخرین وضعیت بین دو کشور تبادل نظر و در ارتباط با اصول اساسی حل بحران بین دو کشور توافق کلی انجام شد.

وی حفظ تمامیت ارضی سوریه، حاکمیت ملی واحد، شکل‌گیری دولت ملی و فراگیر و همچنین سرنوشت این کشور توسط ملت سوریه را از اصول کلی و مورد اهتمام ایران و ترکیه ذکر کرد و گفت: اگرچه اینها اصول کلی است اما توافق بر سر همین اصول کلی می‌تواند مقدمه اقدامات بعدی حل بحران سوریه باشد.

به گزارش ایرنا، معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه با بیان اینکه این امر کار ساده‌ای نیست، خاطرنشان کرد: گاه با تفاوت منافع کشورها یا تصور کشورها از منافع خودشان و همچنین وجود بازیگران متعدد و مؤثر در این بحران مواجه هستیم و ملت و کشور سوریه همه امکانات و زیرساخت‌ها و مردم خود را در جریان این فاجعه انسانی در معرض خطر می‌بیند و بیش از همه از این وضعیت ضرر می‌کند.

جابری انصاری اظهار امیدواری کرد با مجموعه تحولات جدیدی که بر محور اصول مشترک اتفاق می‌افتد و تلاش فشرده کشورهای منطقه از جمله ایران، ترکیه و روسیه هرچه سریع‌تر زمینه خروج از بن‌بست جاری و فاجعه انسانی فراهم شود.

وی تأکید کرد: ادامه بحران به‌نفع هیچ یک از کشورها و ملت‌های منطقه نیست و حتی بازیگران بین المللی که فکر می‌کنند شرایط فعلی به‌نفع آنها است و برای مدیریت روندهای منطقه و بین المللی به آنها کمک می‌کند در اشتباه هستند.

معاون وزیر امور خارجه یادآور شد: امتداد جریان‌های تروریستی و سرایت آن به نقاط مختلف جهان و پایتخت‌های غربی و شرقی این را اثبات کرد که ادامه موج تروریسم و افراط‌گرایی به‌ضرر امنیت، ثبات منطقه‌ای جهانی و به‌ضرر منافع همه ملت‌ها و دولت‌های جهان است و ضروری است در مسیر حل این بحران‌ها حرکت اتفاق بیفتد.

جابری انصاری همچنین در پاسخ به این سؤال "آیا شاهد شکل‌گیری مثلث ایران، ترکیه و روسیه در مسیر حل بحران سوریه هستیم؟"، گفت: به‌جای اینکه به‌دنبال شکل‌گیری قالب‌های بسته چندگانه یا سه‌گانه باشیم که حساسیت بازیگران دیگر را هم ایجاد می‌کند باید به‌دنبال نوعی اجماع سازی و اتفاق نظر کشورها و طرف‌های مؤثر بر محور یک سری اصول مشترک بحران باشیم.

وی ادامه داد: اگر چنین اتفاق نظر نسبی بین بازیگران مختلف بر اصول حل بحران فراهم شود که به‌اعتقاد ما مهم‌ترین اصل این است که بنا نیست هیچ بازیگر خارجی از طرف ملت‌های منطقه تصمیم بگیرد و بازیگران خارجی باید اهتمام آنها در این مسیر تسهیل کننده و رجوع به آرای ملت‌های منطقه باشد.

معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه تصریح کرد: اگر غالب بازیگران اتفاق نظر در ارتباط با اصول اساسی حل بحران پیدا کنند مقدمات حرکت به‌سمت حل بحران فراهم خواهد شد.

جابری انصاری یادآور شد: ما الزاماً به‌دنبال شکل‌گیری ائتلاف‌ها، چهارچوب‌ها و قالب‌های بسته نیستیم، تمام همت ایران این است که نوعی مفاهمه بر بنیان اصول مشترک با دیگر بازیگران منطقه‌ای و بین المللی یا بیشتر بازیگران منطقه و بین المللی فراهم کند.

وی خاطرنشان کرد: به هر حال برخی بازیگران متأسفانه منفعت خود را به‌درست یا غلط در ادامه درگیری و رویارویی‌های داخلی در منطقه می‌دانند، بنابراین نمی‌توان اجماع کامل ایجاد کرد اما اگر اتفاق نظر بین تعداد زیادی از بازیگران به وجود بیاید امکان فراهم کردن مقدمات خروج از بن‌بست فعلی فراهم می‌شود.

جابری انصاری همچنین گفت: در این چارچوب رایزنی‌هایی با دوستانمان در ترکیه با روسیه و رایزنی‌هایی مستمر با دیگر بازیگران منطقه و بین المللی خواهیم داشت که می‌تواند به همه بازیگران برای قرار گرفتن در یک مدار جدید و خروج از بن‌بست‌های سیاسی و میدانی موجود در منطقه کمک کند.

وی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا این رایزنی‌ها به‌معنای بن‌بست در مذاکراتی است که ابتکار عمل آن را دی‌میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه به‌عهده دارد، گفت: هیچ تلازمی بین این دو موضوع وجود ندارد؛ حلقه‌های متعددی از رایزنی در منطقه در جریان هست قبلاً هم البته در جریان بوده است.

وی خاطرنشان کرد: من در گفت‌وگوهای مفصلی که با دی‌میستورا در تهران داشتم به این نکته هم پرداختم که با دو رویکرد می‌توان طرح سیاسی برای حل بحران جاری در منطقه مطرح کرد؛ یک رویکرد این است طرحی ارائه دهیم برای اینکه طرحی ارائه کرده باشیم و رایزنی کنیم برای اینکه رایزنی کرده باشیم.

معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه ادامه داد: در واقع تصویری ارائه می‌دهیم برای اینکه نشان دهیم کارهایی انجام می‌دهیم اما خودمان هم می‌دانیم بنا نیست اتفاق خاصی بیفتد، این رویکرد به حل سیاسی بحران در منطقه بیشتر تاکتیکی است.

جابری انصاری افزود: اما یک رویکرد جایگزین هم وجود دارد که باید به آن سمت حرکت کنیم، رویکرد راهبردی و استراتژیک به این مسئله و این که هیچ راه حلی برای خروج از وضعیت فعلی جز راه حل سیاسی و گفت‌وگوهای مسالمت آمیز و رجوع به آرای ملت‌ها برای پایان بحران وجود ندارد به همان میزان که امکان توافق بر رویکرد مبتنی بر اصول چندگانه که به آن اشاره شد، فراهم شود امکان اینکه نگاه راهبردی به تحولات جدید داشته باشیم بیشتر فراهم خواهد شد.

وی با ابراز اینکه رایزنی‌ها بین بازیگران مختلف منطقه و بین الملی امر عادی است و قبلاً هم در جریان بود، تصریح کرد: مهم این است که با یک رویکرد جدید راهبردی و جدیت این رایزنی‌ها انجام شود و هدفگیری این باشد که واقعاً اتفاقی بیفتد و بن‌بست جاری پایان پیدا کند.

وی خاطرنشان کرد: در قالب مجموعه رایزنی‌هایی که با بازیگران، دیپلمات‌ها، کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای و بین المللی در جریان هست، به‌مرور امکان توافق بر اصول مشترک بیشتر فراهم می‌شود و اگر بحران ادامه پیدا کند به امواج بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه و جهان دامن خواهد زد و علیه منافع همه کشورها یا غالب کشورها و بازیگران خواهد بود.

معاون وزیر امور خارجه در عین حال گفت: متأسفانه این حرکت آرام هزینه‌های بسیار زیادی برای ملت‌ها و دولت‌های منطقه ایجاد کرده و فاجعه انسانی را در بحران‌های سوریه و یمن دامن زده است.

جابری انصاری با بیان "در گفت‌وگوهای امروز با آقای بوگدانف به‌طور مفصل در ارتباط با بحران یمن تبادل نظر کردیم"، خاطرنشان کرد: در یمن هم با یک نسل‌سوزی و تخریب گسترده زیرساخت‌های یک کشور و ملت مواجه هستیم، ادامه یک ماجراجویی و سیاست غیرمنطقی که هیچ نتیجه‌ای جز شکست برای آنهایی که این سیاست را دنبال می‌کنند در پی نخواهد داشت.

وی با تأکید بر اینکه مجموعه رایزنی‌هایی را که در جریان هست الزاماً نمی‌توان با هم در تناقض دانست، اظهار داشت: این گفت‌وگوها شاید روندهای تکمیلی با یکدیگر است و احساس می‌کنم بسیاری از بازیگران به‌مرور به‌سمت فهم مشترک و روشهای مبتنی بر خروج از بحران حرکت می‌کنند.

معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه گفت: ما با ایمان به خدا و اراده ملت‌ها به‌عنوان فیصله‌بخش بحران‌های جاری سیاست مورد نظر را با طمأنینه و استمرار و توجه به همه تحولات دنبال می‌کنیم.

جابری انصاری اظهار امیدواری کرد با مفاهمه‌ای که به‌مرور در حال شکل‌گیری است امکان خروج از بن‌بست چندساله اخیر در سوریه، یمن و منطقه هرچه زودتر فراهم شود.

وی با تشریح محور مذاکرات خود با میخائیل بوگدانف همتای روس خود گفت: در این دیدار مجموعه بحث های مختلف مرتبط با تحولات منطقه ،غرب آسیا و شمال آفریقا و تحولات منطقه ای وبین المللی مورد اهتمام دو کشور ایران روسیه مورد بحث قرار گرفت.

وی با بیان این که گفتگوی بسیار خوبی در حدود دو ساعت و نیم با آقای باگدانف داشتیم، یادآور شد: تحولات سوریه، یمن، بحرین، فلسطین از محورهای مذاکرات امروز خود با بوگدانف بود.

معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه بحران موجود در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا را محور اصلی رایزنی های خود با همتای روس عنوان کرد و گفت:دو کشور ایران و روسیه سیاست مبتنی بر حل مسالمت آمیز بحران های جاری در این منطقه را دنبال می کنند و بر اساس آخرین تحولاتی که در یک ماهه اخیر در مجموعه روندهای منطقه ای اتفاق افتاده هم مروری بر روند مسائل در چند سال گذشته داشتیم و هم بحثهایی ناظر به آخرین تحولات جدیدی که اتفاق افتاده انجام شد.

جابری انصاری ادامه داد: بررسی و ارزیابی زمینه های مشترک بین دو کشور برای پیگیری سیاست حل مسالمت آمیز بحران جاری در منطقه از طریق تسهیل رجوع به ملت های منطقه به عنوان پایان بخش و حکم نهایی وضعیت جاری و طرفی که در حقیقت تعیین کننده آینده کشورهای منطقه از دیگر محورهای مذاکرات امروز بود و طبیعی است تحت این عنوان کلی و این سیاست و اهتمام مشترک دو کشور به شکل جزیی هم رایزنی های را با یکدیگر داشتیم.

وی با بیان این که این گفتگوها هم با روسیه به زودی ادامه پیدا خواهد کرد، یادآور شد: در سفری که من به مسکو خواهم داشت و همچنین در دیدارهای دیگری با همتایان خود در منطقه رایزنی ها ادامه خواهد داشت و آقای باگدانف هم سفری به کشورهای دیگر منطقه انجام می دهد و این گفت و گوها را با همتایان خود در کشورهای دیگر منطقه دنبال خواهد کرد.

معاون وزیر امور خارجه گفت: در گفت و گوی آینده در مسکو یک بار دیگر مجموعه این رایزنی ها را با هدف کمک دو کشور به حل مسالمت آمیز بحران و جنگ و رویارویی مرور خواهیم کرد.

جابری انصاری همچنین در پاسخ به سوالی درباره شرایط حلب و آخرین وضعیت ائتلاف ضد تروریسم از سوی ایران ،روسیه، سوریه و حزب الله خاطرنشان کرد:ادامه رویارویی و بحران جاری در حلب البته اولین بار نیست اتفاق می افتد در طول چند سال گذشته حلب وضعیت خاصی در صحنه بحران سوریه داشته و گروه های تروریستی بارها تلاش کردند بر این شهر سیطره پیدا کنند و گاه بر مناطقی از شهر هم تحت فشار سلاح و امدادی که از آنها می شده سیطره پیدا کرده اند.

وی ادامه داد: نتیجه مهمی که این وضعیت تخریب بخش مهمی از زیرساخت های این شهر و اواره شدن بخش مهمی از جمعیت شهر به مناطق مختلف سوریه و خارج از سوریه و شکل گیری یک فاجعه انسانی به معنای واقعی کلمه بوده است.

معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه تصریح کرد: تلاش جمهوی اسلامی ایران و روسیه این است که وضعیت بحرانی در حلب که فجایع انسانی را دامن زده و به بحران عمق بخشیده در مسیری قرار گیرد که این وضعیت در خاتمه پیدا کند و مردم محاصره شده در مناطق مختلف حلب که تحت فشار گروه های تروریسستی و ادامه بحران جاری همه زندگی خود را از دست دادند امکان این را پیدا کنند که از محاصره خارج شده و به مرور به زندگی عادی خود بازگردند.

وی در عین حال گفت: البته وضعیت حلب جزیی از بحران عمومی موجود در سوریه است و منوط به این هست که یک راه حل کلان تری در ارتباط با کل بحران فراهم شود این همان مسئله‌ای است که مورد اهتمام مشترک ایران و روسیه هست و در این مسیر در گفتگوهای امروز آخرین وضعیت را مرور کردیم و زمینه های مشترک برای برای خروج از وضعیت جاری تبادل نظر کردیم.

جابری انصاری اظهار امیدواری کرد: با مجموعه شرایطی که فراهم شده هر چه سریع تر امکان خروج از بن بست فعلی فراهم شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.