کارشناس شرکت های دولتی گفت:شرکت ملی نفت و گاز که پرسودترین شرکت های دولتی کشور هستند، نباید به بهانه ی محرمانه بودن اطلاعات مالی شان، از انتشار آن ها جلوگیری کنند.

نباید به بهانه ی محرمانه بودن از انتشار اطلاعات مالی شرکت نفت و گاز جلوگیری شود

وزارت اقتصاد انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی را به عنوان یک اقدام شفافیت ساز در دستور کار قرار داده است. وی ادامه داد: در سال 1401 حدود 300 شرکت صورت های مالی شان منتشر شد و در سال جاری قرار است این عدد به 2 هزار برسد. این به معنای 6 برابر شدن انتشار صورت های مالی شرکت ها و شفافیت بیشتر است. 

اوایل آبان ماه سال جاری، صورت های مالی 1000 شرکت در سامانه ی کدال قرار گرفت که 289 مورد از آن ها شرکت های دولتی بودند. وزیر اقتصاد اعلام کرد که انتشار صورت های مالی تمامی شرکت های دولتی تا پایان امسال انجام می شود.


به گفته ی مدیرکل امور شرکت های دولتی وزارت اقتصاد، انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی اتفاق ساده ای نیست. قبلاً، این اطلاعات حتی در دسترس نمایندگان مجلس هم نبود. حالا به صورت عمومی انتشار می یابد.


نظرات محمدمهدی حبیب دولابی را به عنوان یک کارشناس شرکت های دولتی در مورد انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی و اقدامات دولت سیزدهم در راستای شفاف سازی اقتصادی در کشور می خوانید..


دولابی با اشاره به این موضوع که انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی به افزایش بهره وری آن ها منجر می شود، تصریح کرد: قطعاً شفاف سازی عملکرد شرکت های دولتی و انتشار صورت های مالی آن ها تأثیر بالایی در بهبود عملکرد این شرکت ها در سال 1401 داشته است.


وی ادامه داد: وقتی شرکت ها در معرض دید و قضاوت همگان قرار می گیرند و مدیران می دانند که عملکردشان توسط مردم رصد می شود، در راستای بهبود عملکردشان گام برمی دارند. اینکه  376 شرکت عمومی در سال 1401 نسبت به سال قبل افزایش سود ثبت کردند، 278 شرکت افزایش سود بیش از 50 درصدی داشتند و ضرر انباشته ی 550 شرکت دولتی کاهش یافته است را می توان در همین راستا تجزیه و تحلیل کرد..


حبیب دولابی گفت: شرکت های اصلی و مادرتخصصی که بیش از 50 درصد از مالکیت آن ها در اختیار دولت است، همگی مهم هستند. هر کدام از آن ها برای یک جنبه ی خاص تشکیل شده اند و هر یک از این جنبه ها برای کشور اهمیت دارد.


وی ادامه داد: مثلاً، شرکت ملی نفت یکی از مهم ترین جنبه هایش سودآوری برای کشور است. اما شرکت کانون پرورش فکری کودکان شاید جنبه ی سودآوری مالی اش مطرح نباشد، اما به لحاظ آموزش و پرورش نسل های آینده کشور نقش مهمی ایفا می کند و باید صورت های مالی اش منتشر شود. 


دولابی گفت: به نظر می رسد، اطلاعات مالی شرکت هایی که تا الان هیچ اطلاعاتی از آن ها منتشر نشده است، جذابیت بیشتری برای مردم و کارشناسان داشته باشد. به همین دلیل، انتشار صورت های مالی آن ها اهمیت دارد. 


وی ادامه داد: صورت های مالی مملو از عدد و رقم هستند و تحلیل آن ها برای عموم مردم سخت است. این اطلاعات توسط پژوهشگران و کسانی که در حوزه ی مدیریت مالی فعالیت دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. .
این کارشناس شرکت های دولتی گفت: از آنجائیکه ممکن است فهم اطلاعات منتشره در صورت های مالی برای مردم عادی سخت باشد، از وزارت اقتصاد و دفتر امور شرکت های دولتی این انتظار می رود که با سازوکاری این اطلاعات مالی را برای عموم قابل فهم کنند. 


این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: مدیرکل دفتر امور شرکت های دولتی وزارت اقتصاد وعده داده اند که ساده سازی و قابل فهم کردن اطلاعات مالی شرکت های دولتی در دستور کار قرار دارد. 


وی ادامه داد: سال قبل کتابی با عنوان "عملکرد شرکت های دولتی" منتشر شد که اطلاعات مالی 5 سال اخیر شرکت های دولتی مادرتخصصی و مهم را منتشر کرد. این کتاب به لحاظ گردآوری داده ها بسیار خوب بود و می توان گفت در نوع خودش بی نظیر بود. 


دولابی تأکید کرد: هر چقدر داده های منتشر شده روان تر و برای عموم مردم قابل فهم تر باشند، امکان نظارت بر عملکرد شرکت های دولتی افزایش می یابد. وقتی داده ها سربسته هستند و فهم شان برای عموم مردم سخت است، فقط کارشناسان و جامعه ی نخبگانی می توانند از این داده ها استفاده کنند و شاید نظارت همگانی که مدنظر است، رخ ندهد. 


دولابی گفت: شرکت هایی که ذیل وزارت دفاع و سازمان انرژی اتمی هستند، اطلاعاتشان محرمانه به حساب می آید و طبیعی است که داده های مالی شان منتشر نشود. اما صورت های مالی شرکت های دولتی دیگر محرمانه نیست. مثلاً، ممکن است برخی از اطلاعات شرکت های ذیل وزارت نفت جنبه ی محرمانگی داشته باشد، اما بخش زیادی از داده های مالی این شرکت ها قابلیت انتشار دارد و باید منتشر شود. 


وی ادامه داد: وقتی از شرکت نفت صحبت می کنیم، از حجم بالایی از دارایی حرف می زنیم. بنابراین، نیاز است در این حوزه نیز شفاف سازی صورت بگیرد. شرکت ملی نفت و گاز که پرسودترین شرکت های دولتی کشور هستند، نباید به بهانه ی محرمانه بودن اطلاعات مالی شان، از انتشار آن ها جلوگیری کنند. داده های این شرکت ها، قدرت تحلیل مردم را بالا می برد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.