تحولات لبنان و فلسطین

۵ دی ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۳
کد خبر: 949931

رونق نهضت وقف رضوی در جامعه اسلامی

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر عبدالرضا علی اصغری

میل به جاودانگی انسان در دنیا با وقف محقق می‌شود. فردی که مالی را وقف می‌کند، هر چند به‌طور فیزیکی و جسمی از دنیا می‌رود اما نام و خواسته او برای همیشه ماندگار، جاویدان و زنده است.

نهاد وقف، یکی از مترقی‌ترین نهادها در امور خیر بوده که از طرف دین مبین اسلام و خداوند متعال برای استفاده انسان‌ها از تعاون و خیر یکدیگر ارائه شده است. میل به جاودانگی انسان در دنیا با وقف محقق می‌شود. فردی که مالی را وقف می‌کند، هر چند به‌طور فیزیکی و جسمی از دنیا می‌رود اما نام و خواسته او برای همیشه ماندگار، جاویدان و زنده است.

در آستان قدس رضوی پس از شهادت امام رضا(ع)، عاشقان و دلباختگان آن حضرت و افرادی که علاقه داشتند این بارگاه در نهایت عظمت اداره و تمام نیازهای زائران رضوی برطرف شود، بخشی از اموال خود را در قالب وقف تقدیم این بارگاه منور می‌کردند. در طول تاریخ از زمان شهادت ثامن‌الحجج(ع)، موقوفات و اموال منقول و غیرمنقول بوده و هست و خواهد بود و اکنون پس از گذشت قرن‌ها هنوز شاهد گسترش و توسعه وقف و اقبال مردم به وقف رضوی هستیم.

برای تداوم اقبال مردم به وقف باید در حوزه حفاظت، حراست، عمران و احیای موقوفات، استحصال عواید موقوفات و در نهایت اجرای دقیق نیات واقفان که خود سبب اعتمادسازی و اعتمادآفرینی می‌شود، شفاف‌سازی کرد.

وقتی مردم می‌بینند موقوفاتی از قرن‌ها پیش، حفاظت و حراست شده و دارای درآمد بوده و نیت واقفان همان‌طور که خواسته بودند، اجرا می‌شود، زمینه‌ای برای توسعه و گسترش وقف رضوی می‌شود. در آستان قدس رضوی تلاش شده اعتمادسازی و اعتمادآفرینی را با شفافیت، امانت‌داری و صداقت، حفظ کرده و بلکه اعتماد مردم را افزایش دهیم. اگر امروزه مردم به وقف رضوی اقبال دارند و به نام حضرت رضا(ع) اموال خود را وقف می‌کنند، جز با اعتماد به این بارگاه و دستگاه نیست. همه ایمان دارند در صورت وقف اموال برای بارگاه رضوی، به‌خوبی از آن محافظت می‌شود، عمران و آباد شده و ضمن درآمدزایی، نیت واقفان هم اجرا می‌شود.

تمام سعی خود را انجام می‌دهیم تا امانتدار صادقی برای واقفانی باشیم که در طول تاریخ، اموال خود را وقف کرده‌اند و تلاش می‌کنیم از آنچه وقف شده، به بهترین شکل حفاظت و حراست کرده و عواید استحصال شده را در همان نیاتی که در وقف‌نامه تعیین شده، هزینه کنیم. از طرف دیگر سعی شده نهضت وقف رضوی را ایجاد و عرصه‌های جدید وقفی و مدل‌های جدید وقف را برای مردم عرضه کنیم تا همه بتوانند واقف رضوی باشند، زیرا وقف فرصتی است برای ماندگار شدن. وقف چشمه‌ای همیشه جاری است و سبب زایش است نه کاهش.

برای اینکه مردم بتوانند از برکات وقف استفاده کنند با شعار «همه می‌توانیم واقف رضوی باشیم» حوزه‌های جدیدی را برای مردم ایجاد کرده‌ایم. مردم می‌توانند علاوه بر اینکه اموال غیرمنقول مانند آپارتمان‌ها، باغ، ویلا و... و اموال منقول مانند کتاب یا... را در قالب وقف، صلح یا هبه تقدیم بارگاه مطهر حضرت رضا(ع) کنند در مدل‌های جدید وقف ازجمله مدل وقف وکالتی مشارکت داشته باشند. در وقف وکالتی، اشخاص مبلغ موردنظرشان را به آستان قدس رضوی تقدیم می‌کنند و با آن مبلغ، مستغلاتی خریداری و در همان نیتی که دارند وقف می‌شود. یا در زائرسرا با مبلغ پرداخت شده از طرف فرد، سوئیت‌هایی ساخته و وقف می‌شود. همچنین برای مدل وقف مشارکتی و تحقق شعار همه می‌توانند واقف رضوی باشند، پروژه رواق زیرسطحی بست شیخ بهایی حرم مطهر رضوی، نمازخانه‌ها و مجتمع‌های بین‌راهی امام رضا(ع)، وقف سلامت با محوریت توسعه بخش تخصصی قلب و توانمندسازی باروری و توسعه مهمانسرای آستان قدس رضوی برای مردم معرفی شده است.

علاقه‌مندانی که تمایل دارند نامشان در میان واقفان رضوی درج و جاویدان شود، می‌توانند مبالغی دلخواه از یک میلیون تومان به بالا را به شماره کارت ارائه شده واریز کنند یا به وب‌سایت vaghf.razavi.ir وارد شده و از طریق درگاه پرداخت الکترونیک، مبلغ موردنظر در وقف مشارکتی برای پروژه موردنظر وارد کرده و پس از انتقال وجه، فیش را به مدیریت توسعه وقف و مشارکت اجتماعی ارسال کنند.

دراین صورت پرونده وقف مشارکتی برای آنان تشکیل می‌شود و مبالغ برای آن پروژه مثلاً رواق زیرسطحی هزینه شده و پس از افتتاح رواق، وقف‌نامه جمعی برای تمام واقفانی که در پروژه رواق زیرسطحی بست شیخ بهایی یا سایر پروژه‌ها مشارکت کرده‌اند، تنظیم و به آنان تقدیم خواهد شد.

وقف مشارکتی را می‌توان از طریق فضای مجازی یا مراجعه به دفاتر مشاوره وقف مستقر در صحن آزادی، انقلاب و دارالحجه و یا با حضور در دفتر مدیریت توسعه وقف و مشارکت اجتماعی در بنیاد بهره‌وری موقوفات آستان قدس رضوی پیگیری کرد. از طریق کانون‌های خدمت رضوی مستقر در سراسر کشور و سازمان‌های موقوفاتی آستان قدس رضوی در تهران، یزد و کرمان و مدیریت املاک و اراضی مستقر در مراکز استان‌ها نیز می‌توان برای وقف مشارکتی یا وکالتی یا وقف دارایی اقدام کرد.

در وقف دارایی، وقف‌نامه تنظیم و انتقال سند انجام می‌شود. در وقف مشارکتی، مبالغ به پروژه رواق زیرسطحی منتقل و پس از افتتاح، وقف‌نامه تنظیم می‌شود و در وقف وکالتی نیز مبلغ برای ساخت سوئیت پرداخت شده و پس از تکمیل، وقف‌نامه تنظیم می‌شود.

این همه، به منظور این است مردمی که آرزو دارند واقف رضوی باشند، بتوانند در بستر وقف قرار گرفته و اسم خود را در لیست واقفان رضوی بیاورند.

وقف سهام نیز از جدیدترین محورهای وقفی است که مجوز نخستین صندوق وقف سرمایه و سهام در بورس از شورای فقهی گرفته‌ شده است. وقف حقوق معنوی مانند حق‌التألیف، حق اختراع و... حتی در آینده درزمینه وقف ارز دیجیتال، تسهیلات بانکی، وقف توکن‌ها و توکن غیرمثلی یا ان‌اف‌تی و به‌طور خلاصه تمام آنچه احتمال دارد در آینده قابلیت وقف داشته باشد؛ مطالعات و تحقیقات پژوهشی، فقهی و حقوقی آن انجام می‌شود تا بر مبنای آینده‌پژوهی، موقوفات آستان قدس رضوی و قلمروها و عرصه‌های وقفی توسعه پیدا کند.

برای نیات واقفان هم عناوین کلی در نظر گرفته شده تا مردم بتوانند اموال خود را در نیاتی کلی وقف کنند. وقف سلامت، وقف اجتماعی، وقف فرهنگی، وقف علم و فناوری، وقف عمران حرم مطهر و وقف خدمات حرم مطهررضوی از این دسته‌ها هستند. نیات مردم در این عناوین کلی گنجانده شده تا تمام نیازهای جامعه اسلامی به برکت وقف مردم برطرف شده و مردم از آثار و برکات آن استفاده کنند و با این کار، نهضت وقف رضوی را در جامعه اسلامی محقق کنیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.