به گزارش قدس آنلاین؛ بحث بازدارندگی در مقوله دفاع، یک استراتژی نظامی محسوب میشود که در آن یک قدرت از تهدید تلافی جویانه برای جلوگیری از حمله دشمن استفاده میکند و در عین حال آزادی عمل و انعطاف پذیری را برای پاسخ به طیف کاملی از چالشهای احتمالی حفظ میکند؛ در این عرصه، مقاومت لبنان، حزب الله، نمونه برجستهای است.
شفافیت اهداف حزبالله در ایجاد و حفظ دقیق قواعد پایهای که از تهاجم نظامی اسرائیل جلوگیری میکند، یک نوار منطقهای را با سرزمینهای اشغالی ایجاد کرده است؛ امروز، متحدان حزب الله در محور مقاومت، استراتژیهای مشابهی را اتخاذ کردهاند که در شرایط جنگ غزه این استراتژی تشدید هم شده است.
آمریکا در غرب آسیا محاصره شده است
در حالی که جنبش مقاومت انصارالله یمن از جهات خاصی با حزب الله لبنان قابل مقایسه است، این شیوه از بازدارندگی دفاعی که توسط مقاومت اسلامی عراق انجام میشود اقدامی جسورانه است که در آینده نزدیک بسیار تأثیرگذار خواهد بود.هفته گذشته مجله فارین پالیسی به نقل از منابعی در وزارت خارجه آمریکا و پنتاگون نوشت کاخ سفید دیگر علاقهای به ادامه ماموریت نظامی آمریکا در سوریه ندارد. کاخ سفید بعداً این اطلاعات را تکذیب کرد، با این حال گمانهزنیها در این باره افزایش یافته است.
روزنامه حریت ترکیه در گزارش خود در این رابطه مینویسد: "در حالی که آنکارا رویکرد محتاطانهای را در قبال گزارشهای رسانهای اتخاذ میکند، اما شاهد تلاش گسترده واشنگتن برای خروج، نه فقط از سوریه، بلکه از کل منطقه غرب آسیا است؛ چراکه احساس میکند که به باتلاق ساخته دست اسرائیل کشیده شده است. الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه ریاست جمهوری روسیه در امور سوریه نیز گفته است که خروج آمریکا از سوریه بستگی زیادی به تأثیر تهدید فیزیکی بر نیروهای آمریکایی حاضر در سوریه دارد. خروج سریع نظامی آمریکا از افغانستان عملا بدون اطلاع قبلی و با هماهنگی طالبان صورت گرفت. و به احتمال زیاد، همین اتفاق ممکن است در عراق و سوریه نیز رخ بدهد.
در واقع، مقاومت اسلامی عراق حملات خود را به پایگاهها و اهداف نظامی آمریکا افزایش داده است. در حالی که یک هفته قبل در حمله موشکی به پایگاه عین الاسد در غرب عراق، تعداد نامعلومی از نیروهای آمریکایی مجروح شدند؛ کاخ سفید روز یکشنبه با تائید کشته شدن سه نظامی آمریکایی در حمله به پایگاه نظامی این کشور در مرز سوریه و اردن، از اولین کشته شدن نیروهای رونمایی کرد؛ حملهای که مقاومت اسلامی عراق مسئولیت آن را برعهده گرفت.
دست به دامن پکن برای خروج از بحران
وضعیت کنونی برای جو بایدن که در تلاش برای انتخاب مجدد در انتخابات پیش رو است از نظر سیاسی غیرقابل تحمل است؛ دیدار فوری جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا با وانگ یی وزیر امور خارجه چین طی روزهای اخیر در تایلند برای بحث در مورد حملات انصارالله در دریای سرخ این نگرانیهای بایدن را توجیه میکند.جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده، اما درخواست واشنگتن برای میانجیگری چین را اینگونه توضیح داد:چین روی ایران نفوذ دارد و آنها بر خلاف ما این قابلیت را دارند که با رهبران ایران گفتگو کنند. آنچه ما بارها گفتهایم این است: ما از نقش سازنده چین با استفاده از نفوذ و دسترسیهایی که میدانیم آنها دارند استقبال میکنیم.
این درخواست اما حاکی از یک چرخش دراماتیک در سیاست آمریکا در غرب آسیا است. در حالی که ایالات متحده از مدتها قبل نگران نفوذ فزاینده چین در غرب آسیا بوده است، اما اکنون وقتی میبیند تلاشهایش برای کاهش و کنترل خشونتها راه به جایی نمیبرد به این نفوذ نیاز دارد.در همین حال، با سفر حجت الاسلام ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به ترکیه و افزایش ترافیک دیپلماتیک بین تهران، آنکارا و مسکو به طور خلاصه حاکی از آن است که این سه کشور پیشبینی میکنند که به زودی شاهد وضعیت «پساآمریکایی» در سوریه خواهند بود.
خروج آمریکا از سوریه و عراق؟
البته مواجهه با ابعاد امنیتی همیشه امری مشکل است. بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، طی روزهای گذشته جلسهای را در دمشق برای فرماندهان دستگاههای امنیتی ارتش برگزار کرد تا برنامهای برای آنچه در پیش است، تدوین کنند. گفته شده این نشست یک نقشه راه امنیتی جامع را ترسیم کرد که همسو با دیدگاه های استراتژیک برای رسیدگی به چالشها و خطرات بین المللی، منطقهای و داخلی است.
یقیناً نیرو محرکه و گزینه انگیزه بخش به تمام این تحرکات انتشار خبر توافق آمریکا و عراق برای آغاز مذاکرات درباره آینده حضور نظامی آمریکا در عراق با هدف تعیین جدول زمانی برای خروج تدریجی نیروهای آمریکا از عراق است.در بیانیه توافق آمریکا و عراق آمده است که بغداد قصد دارد یک جدول زمانی مشخص و روشن را تدوین کند که مدت زمان حضور مستشاران ائتلاف بین المللی در عراق را مشخص کند و شروع به کاهش تدریجی مستشاران در خاک عراق کند.البته فرماندهان پنتاگون به طولانی شدن مذاکرات چشم دوختهاند و ایالات متحده به دلیل توافق یک طرفه دیکته شده توسط واشنگتن در جریان اشغال عراق در سال ۲۰۰۳، موظف است تمام درآمدهای صادراتی نفت عراق را در بانک های آمیکایی نگه دارد و این مسئله آمریکا را در در موقعیتی قرار میدهد که بتواند از عراق باج خواهی کند. در نهایت اما، ملاحظات سیاسی بایدن در سال انتخابات فاکتور مهمتری در این تحولات خواهد بود. و خود این موضوع به اقدامات گروههای مقاومت غرب آسیا و توانایی آنها در به چالش کشیدن آمریکا در چند جبهه بستگی خواهد داشت.
محور مقاومت: بازدارندگی یعنی ثبات
درواقع ادامه حضور نظامی آمریکا در سوریه و عراق و احیای داعش زیر چتر حمایتی آمریکا، صبر نیروهای مقاومت را لبریز کرده است؛ از طرفی اسرائیل دیگر از سازوکار تعارض زدایی خود با روسیه در سوریه تبعیت نمیکند. همکاری نزدیک آمریکا و اسرائیل در سوریه و عراق در سطح اطلاعاتی و عملیاتی که در تضاد با منافع روسیه و ایران است به وضوح دیده میشود.
تحولات کنونی در خاورمیانه تصویری قدیمی از بازدارندگی دفاعی را به نمایش میگذارد؛ تصویری که در آن محور مقاومت به ابزار اصلی و تعیین کننده در مسائل امنیتی بین آمریکا و ایران تبدیل شده است. واضح است که به هیچ شیوهای نمیتوان امیدی به ایجاد همگرایی در منطقه با توجه به روند کنونی داشت، اما بروز هرج و مرج در غرب آسیا همیشه موضوعی فریبنده بوده است.
فارغ از تشریفات دیپلماتیک، میتوان خطوط کلی راه حل عملی برای خروج از بن بست سوریه را در تامین منافع امنیتی ذاتی ایالات متحده و ایران متصور بود؛ موضوعی که در حلقه بیرونی توافق بین آمریکا و چین بر سر تحولات غرب آسیا قرار دارد؛ در این میان روسیه ممکن است در حال حاضر از این توافق دور به نظر برسد، اما در این توافق برای همه منفعتی وجود دارد، و قطعا خروج نیروهای آمریکایی راه را برای حل و فصل بحران سوریه که همچنان اولویت اصلی مسکو و شخص پوتین است باز خواهد کرد.
انتهای پیام/
نظر شما