رهبر انقلاب اسلامی در دیدار اخیر نمایندگان مجلس خبرگان رهبری بخشی از بیانات خود را با استناد به آیات 279 سوره «بقره»، 76 سوره «نسا» و 8 سوره «ممتحنه» تبیین و تشریح کردند.
در این نوشتار به بیان نکات و تفاسیر مربوط به آیه 76 سوره «نسا» میپردازیم.
رهبر انقلاب در این دیدار با استناد به این آیه فرمودند: «اساس کار حکومتی که بر اساس دین و بر اساس اسلام به وجود میآید، «لا تَظلِمونَ وَ لا تُظلَمون» است، اساس کارش مقابله با ظالم است، مبارزه با ظالم است؛ اَلَّذینَ آمَنوا یُقاتِلونَ فی سَبیلِ اللَه.»
متن آیه: «الَّذِینَ آمَنُوا یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَالَّذِینَ کَفَرُوا یُقَاتِلُونَ فِی سَبِیلِ الطَّاغُوتِ فَقَاتِلُوا أَوْلِیَاءَ الشَّیْطَانِ إِنَّ کَیْدَ الشَّیْطَانِ کَانَ ضَعِیفًا»
ترجمه آیه: «کسانی که ایمان آوردهاند، در راه خدا کارزار میکنند. و کسانی که کافر شدهاند، در راه طاغوت میجنگند. پس با یاران شیطان بجنگید که نیرنگ شیطان [در نهایت] ضعیف است.»
خداوند در این آیه برای تشجیع مجاهدان و ترغیب آنها به مبارزه با دشمن و مشخص ساختن صفوف و اهداف مجاهدان، چنین میفرماید: افراد با ایمان در راه خدا و آنچه به سود بندگان خدا است پیکار میکنند ولی افراد بیایمان در راه طاغوت، یعنی قدرتهای ویرانگر.
یعنی در هر حال زندگی خالی از مبارزه نیست، منتها جمعی در مسیر حق و جمعی در مسیر باطل و شیطان پیکار دارند و به دنبال آن میگوید: با یاران شیطان پیکار کنید و از آنها وحشت نداشته باشید. طاغوت و قدرتهای طغیانگر و ظالم هر چند به ظاهر بزرگ و قوی جلوه کنند اما از درون، زبون و ناتوانند، از ظاهر مجهز و آراسته آنها نهراسید، زیرا درون آنها خالی است و نقشههای آنها همانند قدرتهایشان سست و ضعیف است، چون متکی به نیروی لا یزال الهی نیست، بلکه متکی به نیروهای شیطانی می باشد.
طبق این آیه دلیل این ضعف و ناتوانی نیز روشن است، زیرا از یک سو افراد با ایمان در مسیر اهداف و حقایقی گام بر میدارند که با قانون آفرینش هماهنگ و همصدا است و رنگ ابدی و جاودانی دارد. آنها در راه آزاد ساختن انسانها و از بین بردن مظاهر ظلم و ستم پیکار میکنند در حالی که طرفداران طاغوت در مسیر استعمار و استثمار بشر و شهوات زودگذری که اثر آن ویرانی اجتماع و بر خلاف قانون آفرینش است، تلاش و کوشش مینمایند و از سوی دیگر افراد با ایمان به اتکای نیروهای معنوی آرامشی دارند که پیروزی آنها را تضمین میکند و به آنها قوت میبخشد در حالی که افراد بیایمان تکیهگاه محکمی ندارند.
قابل توجه اینکه در این آیه ارتباط کامل «طاغوت» با «شیطان» بیان شده که چگونه طاغوت از نیروهای مختلف اهریمنی مدد میگیرد، تا آنجا که می گوید یاران طاغوت همان یاران شیطان هستند.
رهبر انقلاب نیز در سخنانی با استناد به این آیه در خصوص اهمیت مبارزه در راه حق در طول تاریخ فرمودند: «همهی پیغمبران با صاحبان زر و زور، با مستبدّان عالم، با زورگویان عالم، با فراعنه عالم روبهرو شدند، مواجه شدند و با آنها مبارزه کردند. بدون مبارزه حق، باطل مجبور به عقبنشینی نمیشود. اینکه بشریت روزبهروز از اوّل تاریخ بشر تا امروز به معارف الهی نزدیک شده و نزدیکتر شده است، بهخاطر مبارزه است؛ چون حق باید مبارزه کند. الَّذینَ آمَنوا یُقاتِلونَ فی سَبیلِ اللَّهِ وَالَّذینَ کَفَروا یُقاتِلونَ فی سَبیلِ الطّاغوتِ؛ بدون مبارزه با مستبدان و زورگویان و بدخواهان بشر و ظالمین و ستمگران نمیشود حق را پیش برد؛ مبارزه لازم است و پیغمبران این کار را کردند و توحید، متضمن کلیات و اصول و خطوط اصلی این مبارزه است.» (بیانات در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی، 25 فروردین 1397).
براین مبنا آیه به ما متذکر میشود که جنگ لزوما پدیدهای فینفسه بد و مذموم نیست، بلکه جهتگیری آن قبح و حسن آن را مشخص میکند. اگر جبهه کفر به دنبال سلطه بر جبهه توحید نبود و ابرقدرتها حتی بر مبنای همین قواعد و قوانین بینالمللی به استقلال و آزادی سایر ملتها احترام میگذاشتند قطعا جبهه حق هیچگاه بنای جنگ و مقاتله نداشت اما خوی زیادهخواهی مستکبران و طواغیت در طول تاریخ باعث شده که در هر برهه تاریخی استقلالطلبان، آزادیخواهان و جویندگان حق و عدالت در مقابل این زیادهخواهیها بایستند و تن به پذیرش سلطه ستمگران و سپردن سرنوشت فردی و اجتماعی خود به آنها ندهند و همین خوی استکباری جبهه کفر تداوم این مبارزه را به امری اجتنابناپذیر بدل ساخته است.
بر این اساس از این آیه میتوان نتیجه گرفت که:
ـ مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی
ـ جهاد اسلامی، در راه خدا و برای حفظ دین خداست، نه کشورگشایی یا انتقامگیری.
ـ جامعه الهی و غیر الهی را از نوع درگیریهایشان میتوان شناخت.
ـ مثلث کفر، طاغوت وشیطان، اتحاد محکمی دارند.
ـ گرچه دشمنان نقشهها دارند، ولی نترسید، که نقشههایشان ضعیف است.
ـ پایان خط طاغوت و راه شیطان، ناکامی است.
نظر شما