-
خربزهکارهای خراسانی، کنار خربزههای شیرین، یک میوه خوشبو هم میکارند/ دستمبو؛ نوستالژی عاشقانه
دستمبو، میوهای کوچک از خانواده طالبیهاست؛ و در خراسان، معمولا در مزارع خربزه کشت میشود. دستمبو هم مثل خربزه یک میوه جالیزی است
-
پناهگاه انسانهای نخستین/ روایتی از سفر به غاری رازآلود که یک چوپان خیلی اتفاقی کشفش کرد
چوپان در جستوجوی پناهگاهی است که از گزند باران در امان بماند. جستوجوها او را به دریچهای اسرارآمیز میرساند که بارها بیتوجه از کنارش گذشته است.
-
از ورزش بندلغزی، چیزی میدانید؟/ هیجان راه رفتن بین زمین و آسمان
بندلغزی انجام حرکات تعادلی روی طناب است. ورزشی که شاید از نظر شکل ظاهری و در نگاه اول شبیه به بندبازی باشد اما در عمل از زمین تا آسمان تفاوت دارد.
-
زیگورات چغازنبیل؛ نماد معماری میانرودان
گزارش نشنال جئوگرافیک از معبدی باستانی که کاوشگران نفت پیدا کردند
آنها در ایران نفت را جستجو میکردند اما به جای آن یک معبد باستانی کهن پیدا کردند. کاوشگران طلای سیاه در 1935 در یک پرواز شناسایی بر فراز منطقه خوزستان در جنوب غربی ایران، متوجه تپهای عجیب و غریب در این چشمانداز شدند.
-
زار؛ آیین رازآلود ساحلنشینان خلیج فارس/ مامازار و بابازار چگونه تسخیرشدهها را از دست بادهای اهریمنی نجات میدهند؟
در باور باورمندان به آیین زار، انسانها توسط نیروهای نامرئی که به عنوان «باد» شناخته میشوند تسخیر میشوند. این بادها شخصیتهای گوناگون دارند، و بیماری، افسردگی و روانپریشی شخص تسخیرشده را موجب میشوند. آیین زار، روشی برای درمان این بیماران است؛ آیینی که هنوز هم در مناطقی از هرمزگان انجام میشود.
-
میانشه؛ یک عاشقانه آرام/شرح سفر به دریاچهای که در دل جنگلهای بکر شمال کشور قرار دارد
بوی درختی که نمیدانم چیست در هواست و آدم را وسوسه میکند تا جایی در حاشیه جنگل، ماشین را نگه دارد و یک دل سیر نفس بکشد و حس ناب بودن در وسط درختها را به عمق جانش برساند.
-
گذر مازاریها/ یزد کوچهای دارد که بوی حنا میدهد
یزدیها میگویند کوچه «مازاریها»؛ کوچهای که بوی حنا و ادویه میدهد و بوی خانه مادربزرگها؛ جایی که برگهای حنا، به حناهای ساییده تبدیل میشوند.
-
گزارش نشنال جئوگرافیک درباره پیکرههایی که نشاندهنده هنر ناشناخته یک تمدن باستانی است/ مفرغهای رازآلود لرستان
دلالان به جای نام بردن از یک شهرک یا تمدن خاص، تنها منطقهای را در رشته کوههای زاگرس نشان میدادند؛ لرستان در ایران.
-
شیرازیها معتقدند این خوراکی خنک و خوشمزه را برای اولین بار، آنها درست کردهاند
فالوده شیرازی؛ تاریخیتر از کریمخان / شیرازیها معتقدند این خوراکی خنک و خوشمزه را برای اولین بار، آنها درست کردهاند
سید کاظم، با لبی خندان ما را میهمان فالوده معطر به عرق بهارنارنج میکند؛ جنس نابی که فقط اینجا پیدا میشود؛ اینجا در شیراز.
-
روایت سفر به امامزادهای که نوک قله کبیرکوه آرام گرفته است/ گذر از هفت کوه به شوق شهامد
روستاییها از پاعلم، نصف شب به راه میزدند تا سر صبح برسند پای امامزاده. آفتاب که بالا بیاید سخت میشود از سنگ و صخره «کبیرکوه» بالا رفت.
-
زاگرسنشینها به روشی باستانی از درخت کوهستان، «سقزگیری» میکنند/ اشکهای سبزآبی بنهها
درخت بنه منبع تولید شیرهای است که «سقز» نام دارد؛ شیرهای زلال و سبزآبی که از آن به عنوان آدامس کوهی هم یاد میکنند. سقز اما فقط به کار جویدن نمیآید. این شیره، هزار و یک کاربرد دارویی صنعتی هم دارد.
-
چاقوهای اوستاکریم، همیشه تیز است/ گپوگفتی با استادکار قدیمی زنجان درباره هنر تاریخی چاقوسازی
از پنج سالگی شاگرد کارگاه پدرش بوده، پیش استادانی مثل علی و حسین حاتمی و ایوب رستمی شاگردی کرده و در ۱۴ سالگی استادکاری شده برای خودش.
-
بازار قزوین از روزگار ناصرخسرو تا همین حالا پررونق است/ قدم زدن در دالان تاریخ
مجموعه کنونی بازار قزوین به دوره صفویه نسبت داده میشود اما قسمت اعظم بناهای آن، در روزگار قاجار ساخته شده است.
-
در پناه البرز و ناودان بلندش/ روایتی از رکابزنی در مسیر دریاچه سوها تا آبشار لاتون
دوچرخهسوارها عاشق مسیرهای جنگلی هستند؛ مسیرهایی با پیچ و خم فراوان و فراز و فرودهای بسیار. در جغرافیای جنگلی بین دو استان اردبیل و گیلان، تا دلتان بخواهد از این مسیرها وجود دارد. یکیشان از شهر «آبیبیگلو» شروع میشود و به «آبشار لاتون» میرسد؛ مسیری که ما آن را در یک روز رکاب زدیم.
-
روایتی از صخره کاظمداشی که هنوز دارد مقاومت میکند/ آخرین نفسهای دریاچه و یادها و یادگارهایش
عصا را توی دستش سفتتر میگیرد، نگاهی به آسمان میکند و میگوید: «امیدوارم خدا این دریاچه را به ما برگرداند».
-
از خانه نوشتن/ چند کلمه درباره «ایرانشهر» و آنچه قرار است اینجا بخوانیم
ایرانشهر روایت قصههای ما مردم است؛ قصه آیینها و آداب زندگی در فلات پهناوری که ایرانزمین نام دارد؛ همان ایرانشهر آرمانی.
-
همدانیها دوازدهم محرم هم مثل عاشورا اقامه عزا میکنند/ روز سوم امام
حالا که این متن را میخوانید، «حاج هادی ترکمان» که سالی پیش از این، با او گفتوگو کرده بودیم، در جوار رحمت حق آرام گرفته؛ و انشاالله بر خوان کرم حضرت اباعبدالله میهمان و متنعم است. قبل از خواندن این متن، لطفا همه پیرغلامان اباعبدالله را که رخت اقامت به سرای باقی کشیدهاند، به فاتحهای شاد کنیم.
-
از آبگوشت امام حسینی چیزی میدانید؟ «متنجنه» نذری ویژه کرمانیها + عکسها
آبگوشت متنجنه با آداب و رسوم خاص و همراه با قرائت ادعیه و زیارت عاشورا روی اجاقهای بزرگ نذری پخته میشود و علاوه بر رفسنجان، در تمام استان کرمان غذای غالب ایام عزاداری امام حسین(ع) است.
-
عطر چای گیلان وسط رشت/ روایتی از کار و کاسبی شهربانو نجاتی که چراغ دکه حاجناصر خوشاندام را روشن نگه داشته است
«شهربانو نجاتی» روسری به سر، عرق بر پیشانی، عصرهای شرجی تابستان، کنار سماورهای بزرگ پر از آب جوش میایستد.
-
گذر از تاریخ به جغرافیا/ سفری بر روی رودخانه کرخه
«کرخه»، پس از «کارون» و «سفید رود» سومین رود بلند ایران است. این رودخانه پر آب از مناطق میانی و جنوبغربی رشتهکوههای زاگرس سرچشمه میگیرد و به دشت خورستان میریزد.
-
روستایی که همه آنرا به نام پنیرهایش میشناسند/ لیقوان؛ دختر سهند
پنیر لیقوان شاید گرانترین پنیرهای موجود در بازار نباشد، اما حتماً یکی از خوشمزهترینهایشان است؛ پنیری که اینجا در لیقوان در ۳۰ کیلومتری تبریز، همچنان به روش سنتی دارد تولید میشود و حبیبآقای حبیبی یکی از همان تولیدکنندههاست.
-
گذر از بالا/ روایت پرواز دو زن در ارتفاع چهار هزار و پانصد متری
چند دکمه بالا و پایین میروند و بعد خلبان برای شروع پرواز از برج مراقبت اجازه میگیرد. مهم نیست ابعاد هواپیما چقدر کوچکتر باشد. همهچیز به جدیت یک پروازِ واقعی است.
-
یرآلما کبابی کوچهسی/ قصه غذایی که یک راسته را در ارومیه به نام خودش کرده است + عکس
یرآلماکبابی فقط سنگک، سیبزمینی کباب شده روی نمک و شن، تخممرغ، سبزی، فلفل و کره، نیست. چیزی فراتر از اینهاست.
-
چاووش عزا/ سقاخوانهای نوشآبادی، خبر محرم را به گوش شهر میرسانند
هنوز محرم نشده، آوای سوزناک «سقاخوانی» میپیچید توی گذرهای خاکی «نوشآباد». سقاخوانی، آیین کهن عزاداری است که اینجا در نوشآباد در نزدیکی کاشان، هنوز هم هر سال در آستانه محرم برگزار میشود.